Taliban in eerste persconferentie: niemand hoeft bang te zijn voor wraak

Een woordvoerder van de Taliban tijdens de eerste persconferentie van de groep sinds zij de macht weer in handen hebben in Afghanistan.
Een woordvoerder van de Taliban tijdens de eerste persconferentie van de groep sinds zij de macht weer in handen hebben in Afghanistan. Foto Rahmat Gul/AFP

Niemand in Afghanistan hoeft voor geweld te vrezen. Dat hebben de Taliban dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. Het is het eerste geplande mediamoment van de Taliban sinds zij de macht opnieuw in handen hebben. Militairen van het Afghaanse leger, Afghanen die op het Kabulse vliegveld proberen te vluchten, tolken die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt - allen hoeven „niet bang te zijn voor wraak”.

Ook de positie van vrouwen in Afghanistan kwam aan bod tijdens het persmoment. De Taliban stelde „gecommitteerd te zijn aan vrouwenrechten” zolang die binnen de kaders van de sharia passen. „Onze vrouwen zijn moslim”, stelde de woordvoerder, „dus ze zullen zelf ook blij zijn onder de sharia te leven”. In het vorige bewind van de Taliban mochten vrouwen onder meer niet naar school, niet werken en niet zonder mannelijke begeleiding het huis uit.

Over de media zeggen de Taliban dat deze vrij en onafhankelijk kunnen blijven - mits ze in hun „culturele raamwerk” passen. Zo heeft de groep een aantal „verzoeken” voor journalisten: ze moeten begrijpen dat de islam een belangrijke waarde is in het land en dat niets tegen islamitische waarden mag indruisen.

De Taliban willen naar eigen zeggen geen vijanden en koesteren tegen niemand wrok. De groep stelt internationale banden te willen aanhouden en humanitaire hulp vanuit de Verenigde Naties niet te zullen dwarsbomen. Onder wat voor wetten het Afghaanse volk voortaan moet leven, wordt volgens de Taliban duidelijk zodra een nieuwe regering is gevormd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban in eerste persconferentie: niemand hoeft bang te zijn voor wraak