Noodopvang voor Afghaanse asielzoekers in Groningse kazerne

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp.
De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Foto ANP

In de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij het Groningse Zoutkamp komt een noodopvang voor asielzoekers uit Afghanistan. Het ministerie van Defensie heeft dat dinsdag laten weten aan de gemeente Het Hogeland, waarvan Zoutkamp deel uitmaakt.

Hoeveel Afghanen er op de kazerne komen, is nog onduidelijk. Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland zegt tegen RTV Noord dat het om „een relatief groot aantal” gaat. „Dat aantal zal in grote mate afhangen van de hoeveelheid mensen die in Kabul een plekje in het vliegtuig naar Nederland kunnen bemachtigen.”

De verwachting is volgens Bolding dat de opvang vanaf donderdag opengaat. Het is niet de bedoeling dat de Afghanen het kazerneterrein verlaten, aldus de burgemeester. „Formeel mag je mensen denk ik niet verplichten op het terrein te blijven, maar het zal ze wel worden ontmoedigd. Zoals in het verleden ook het geval was, is er straks geen vrije toegang en uitgang, en zal er beveiliging zijn.”

Hoelang de asielzoekers in de kazerne blijven, moet nog blijken. De gemeente benadrukt dat er sprake is van „noodopvang, in afwachting van andere opvang”. „De kazerne is niet ingericht voor langdurige opvang van asielzoekers. Dus hoelang ‘tijdelijke’ opvang precies is, zou ik echt niet weten”, zegt burgemeester Bolding tegen RTV Noord. „We zijn natuurlijk een klein beetje overvallen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Noodopvang voor Afghaanse asielzoekers in Groningse kazerne