Nog 67 tolken die werkten voor Nederland met gezin in Afghanistan

Er zijn volgens de laatste cijfers van het ministerie van Defensie nog 67 tolken in Afghanistan die hebben gewerkt voor de Nederlandse missie. Zij mogen met hun gezin naar Nederland komen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie na vragen van NRC. Tot 15 augustus heeft Nederland onderdak geboden aan 111 tolken en hun gezinnen.

Naast de tolken die werkten voor Defensie in Afghanistan, is het de bedoeling dat Nederland ook tolken opvangt die werkten voor de Europese politiemissie in Afghanistan. Eerder op de dag zei demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) tijdens het Kamerdebat over de situatie in Afghanistan dat niet iedere tolk „kan, of wil komen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: NAVO-baas richt zich tot Taliban: laat iedereen vertrekken die dat wil