Nobelprijswinnaar Malala: Westen moeten grenzen openstellen voor activisten

Foto Christophe Petit Tesson/Reuters

Wereldleiders, vooral die van westerse landen, moeten alles op alles zetten om burgers in Afghanistan te beschermen. Dat heeft de Pakistaanse Nobelprijswinnares Malala Yousafzai maandag gezegd in een interview met de BBC. De vrouwenrechtenactiviste verblijft in het Verenigd Koninkrijk nadat Talibanstrijders haar in 2012 op vijftienjarige leeftijd door haar hoofd schoten.

Landen moeten hun grenzen openstellen voor Afghaanse vluchtelingen, inclusief activisten, vindt Malala. Ze vreest voor de toekomst van vrouwen onder een Talibanregime. Talibanstrijders hebben vrouwen in het verleden gestenigd na verdenkingen van overspel en ledematen afgehakt als ze iets hadden gestolen. Ook hadden vrouwen tijdens het vorige Talibanbewind (1996 tot 2001) veel minder vrijheden dan mannen. Ze mochten niet naar school, werken of zonder mannelijke begeleiding naar buiten.

Amerikaanse militairen hebben in hun twintig jaar aanwezigheid in Afghanistan onvoldoende gedaan om een nieuw Talibanregime te voorkomen, vindt Malala. Zo is te weinig ingezet op het versterken van de democratie en het uitroeien van extremistische ideologieën.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban: amnestie voor alle burgers, vrouwen worden opgeroepen zich achter bestuur te scharen