Nieuw-Zeeland kondigt landelijke lockdown af na eerste besmetting in halfjaar

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Foto Bianca De Marchi/EPA

De regering van Nieuw-Zeeland heeft dinsdag een landelijke lockdown afgekondigd nadat een 58-jarige man positief is getest op het coronavirus. In Auckland, waar de man woont, en op het door hem bezochte schiereiland Coromandel geldt een strenge lockdown van een week. De rest van het land gaat vooralsnog voor drie dagen op slot. Het is de eerste coronabesmetting in Nieuw-Zeeland in zes maanden tijd.

De man meldde zich maandag bij een huisarts, nadat hij zich in het weekend ziek was gaan voelen. Hij en zijn vrouw zijn overgebracht naar een quarantainelocatie. Ook twee collega’s van de man zitten in zelfisolatie. De regering heeft veertien locaties in Auckland en op Coromandel aangewezen als plekken waar mogelijk mensen zijn besmet. Inwoners van Nieuw-Zeeland kunnen via de Covid-19-site van de regering bekijken of zij in de buurt zijn geweest van de man. De verwachting is dat de lijst met locaties nog wordt uitgebreid.

Lees ook: Frustratie groeit om trage vaccinatiecampagne in ‘zero Covid’-land Australië

De vaccinatiegraad in Nieuw-Zeeland is relatief laag. Slechts 32 procent van de inwoners heeft minimaal één inenting tegen Covid-19 gehad, 18 procent is volledig gevaccineerd. Ook de besmette man was nog niet gevaccineerd, al heeft hij volgens de Nieuw-Zeelandse regering wel geprobeerd een afspraak te maken. De lockdown wordt in de nacht van dinsdag op woensdag van kracht. Hierdoor ontstonden dinsdag lange rijen voor winkels. De lockdown heeft ook gevolgen voor de vaccinatiecampagne; deze wordt landelijk drie dagen stilgelegd.

Afgelopen donderdag maakte de Nieuw-Zeelandse regering nog bekend geleidelijk weer buitenlandse reizigers toe te willen laten. Begin 2022 moeten de eerste toeristen weer verwelkomd worden. Tegen die tijd hoopt de regering ook een groot deel van de inwoners minimaal één keer te hebben gevaccineerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsraad verwacht in september advies over derde prik