NAVO-baas richt zich tot Taliban: laat iedereen vertrekken die dat wil

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft de Taliban dinsdag opgeroepen om iedereen die Afghanistan wil verlaten, te laten vertrekken. De leden van het westerse defensiebondgenootschap sturen hiervoor extra evacuatievliegtuigen naar Kabul, zei Stoltenberg tijdens een persconferentie in Brussel.

De Noor ging ook in op een afspraak die de Amerikaanse regering heeft gemaakt met de Taliban bij de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Namelijk dat de Taliban niet toestaan dat internationaal terrorisme wordt gefaciliteerd vanuit Afghanistan. Toch zullen de NAVO-landen „waakzaam blijven” op tekenen dat terroristen zich hergroeperen in het land en hen in dat geval „op afstand kunnen aanvallen”, waarschuwde Stoltenberg. Hij stelde ook de nieuwe machtshebbers verantwoordelijk te houden voor het respecteren van de mensenrechten, inclusief die van vrouwen.

Stoltenberg wees, net als de Amerikaanse ex-president Donald Trump maandagavond, de beschuldigende vinger naar de gevallen Afghaanse regering. Hij zei dat het Afghaanse politieke leiderschap er „niet in slaagde op te staan” en dat „dit falen van het Afghaanse leiderschap leidde tot de tragedie waarvan we vandaag getuige zijn”. Toch moet de NAVO volgens hem zelf ook leren van de onverwacht snelle opmars van de Taliban. „Het was een verrassing, de snelheid van de ineenstorting en hoe snel dat gebeurde”, aldus Stoltenberg.

De Duitse CDU-politicus Armin Laschet, die kans maakt om bondskanselier Angela Merkel op te volgen sprak maandag nog van „het grootste debacle voor de NAVO sinds de oprichting”.

Lees ook: Afghanistanspeech van Biden is staaltje ‘America first’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kritiek in de Tweede Kamer op handelen kabinet in Afghanistan, noodteam voor evacuatie naar Kabul