Kaag: ambassadepersoneel Afghanistan werd van bed gelicht door VS, geen tijd voor inlichten lokale medewerkers

Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66) tijdens het commissiedebat in de Tweede Kamer over de meest recente situatie in Afghanistan en evacuatie van Afghaanse tolken.
Demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66) tijdens het commissiedebat in de Tweede Kamer over de meest recente situatie in Afghanistan en evacuatie van Afghaanse tolken. Foto Bart Maat/ANP

In de nacht van zaterdag op zondag is het Nederlandse personeel van de ambassade in Kabul door Amerikaanse militairen uit bed gehaald en gemaand om hun woningen zo snel mogelijk te verlaten. In de haast was er geen tijd om de Afghaanse medewerkers in te lichten. Dat heeft demissionair minister Sigrid Kaag (D66, Buitenlandse Zaken) dinsdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de gang van zaken in Afghanistan.

„In de nacht van zaterdag op zondag zijn de uitgezonden stafleden van de ambassade van het bed gelicht. Tegen hen is gezegd: de compound wordt binnenkort overvallen, ga nu naar de luchthaven”, aldus Kaag. Volgens de minister kregen medewerkers van andere ambassades dezelfde boodschap. Kaag spreekt van een communicatie-breakdown waardoor het niet mogelijk was het lokale Afghaanse personeel direct ook in te lichten.

Uit berichtgeving van NRC bleek dat Afghaans personeel van de Nederlandse ambassade in Kabul zondag een verlaten pand aantrof. Terwijl het Nederlandse personeel zich op een veilige plek bevond, zaten 37 Afghaanse medewerkers en hun familieleden thuis in grote angst en onzekerheid over hun toekomst. Inmiddels wordt gewerkt aan de evacuatie van deze medewerkers en Kaag stelde te hopen dat iedereen in veiligheid kan worden gebracht. Wel gaf ze daarbij een waarschuwing: „Wij hebben totaal geen invloed, geen controle. We hebben niet de middelen om mensen vanuit plekken verder dan Kabul weg te halen, dat doen andere landen ook niet. Het risico is er dat mensen de luchthaven niet kunnen en zullen bereiken. Nee, er is geen garantie. Dat is de vreselijke realiteit.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kritiek in de Tweede Kamer op handelen kabinet in Afghanistan, noodteam voor evacuatie naar Kabul