Hoeveel Nederlandse vliegtuigen werken er nu mee aan de evacuatie in Kabul?

Eén van de C-17-transportvliegtuigen van de Heavy Airlift Wing in Hongarije.
Eén van de C-17-transportvliegtuigen van de Heavy Airlift Wing in Hongarije. Foto Darek Delmanowicz/EPA

Nederland zet op dit moment zes militaire transportvliegtuigen in om de evacuatie van diplomatieke medewerkers en Afghaanse tolken uit Kabul te begeleiden. Een overzicht, gebaseerd op informatie van het ministerie van Defensie:

  • Een C-17-transportvliegtuig vertrok maandag naar Kabul, maar kon daar niet direct landen. Het week uit naar een vliegveld in de regio en staat daar voor zover bekend nog altijd. Het toestel steeg op vanuit Hongarije - het maakt deel uit van de Heavy Airlift Wing van de NAVO. Die eenheid bestaat uit drie onder Hongaarse vlag opererende C-17-vliegtuigen, die door twaalf landen beurtelings kunnen worden ingezet.
  • Dinsdagavond landde een tweede C-17 in Kabul. Ook dit toestel hoort bij de Heavy Airlift Wing. Nederland zet het samen met Noorwegen en Finland in. Het vliegtuig vertrok met aan boord ongeveer veertig passagiers, onder wie géén mensen die op de Nederlandse evacuatielijst staan.
  • Op dinsdagmorgen is een KDC-10-transportvliegtuig opgestegen in Eindhoven. Via een tussenstop in de regio is het onderweg naar Kabul. De Nederlandse ambassadeur in Afghanistan, een consulair noodteam en een beschermingsdetachement van 62 militairen vliegen mee. Hun taak is om op het vliegveld de evacuaties te organiseren. Volgens Defensie kan het team woensdag aan het werk.
  • Een C-130-transportvliegtuig, eveneens vertrokken vanaf Vliegbasis Eindhoven, is volgens Defensie onderweg naar „een land in de regio”. Daar moet het met een andere Nederlandse C-130, die al in het gebied is, een luchtbrug gaan vormen tussen de luchthaven in Kabul en „een veilig land in de regio”.
  • Woensdag vertrekt vanuit Eindhoven waarschijnlijk een militaire Airbus A330. Dat toestel gaat niet naar Kabul, maar naar een andere locatie „in de regio”. De A330 vervoert artsen en verpleegkundigen, die op de „opvanglocatie in de regio” medische zorg gaan verlenen aan mensen die zijn geëvacueerd. Het vliegtuig maakt deel uit van Multinational Multirole Tanker Transport Capability, een NAVO-verzameling van A330’s die Nederland deelt met onder meer België en Duitsland. „Het MRTT-vliegtuig kan [later] worden ingezet voor retourvluchten vanaf de opvanglocatie in de regio naar Nederland”, aldus Defensie.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Evacuatievlucht weg uit Kabul, niemand aan boord namens Nederland