Gezondheidsraad verwacht in september advies over derde prik

De Gezondheidsraad verwacht het demissionaire kabinet begin of half september een advies te kunnen presenteren over de effectiviteit van een derde vaccindosis. Dat zegt een woordvoerder van de raad dinsdag tegen NRC. Ze benadrukt dat het gaat om een verwachting. Ook het Outbreak Management Team (OMT) buigt zich op verzoek van het kabinet over het nut van een derde prik; dat advies wordt in het najaar verwacht.

Onder de Nederlandse bevolking lijkt in ieder geval animo te zijn voor een derde prik. Een overgrote meerderheid van de (deels) gevaccineerden (86 procent) zou graag een extra injectie willen, blijkt dinsdag uit een peiling van EenVandaag onder ruim 27.000 leden.

Anders dan in Nederland zijn beleidsmakers in sommige andere landen al overtuigd over het nut van een derde vaccindosis. Zo kan iedereen in de Verenigde Staten die volledig is gevaccineerd vanaf het najaar een derde prik krijgen, meldt The New York Times dinsdag op basis van anonieme bronnen binnen de regering. De autoriteiten maken de plannen volgens de krant deze week officieel bekend. Ook de Israëlische autoriteiten zien het voordeel van een extra prik tegen Covid-19. Dat land is al begonnen met een derde prikronde. Volgende maand volgen ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt landen vooralsnog af een derde prik aan te bieden. Tot op heden is onvoldoende bewezen dat mensen door een dergelijke ‘booster’ beter beschermd zijn tegen Covid-19. Bovendien gaan derde prikken in westerse landen ten koste van de vaccinvoorraad in arme landen. En dat is onrechtvaardig, aldus de WHO.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Afgelopen zeven dagen iets minder positieve tests