George W. Bush reageert op „tragische gebeurtenissen” in Afghanistan

George W. Bush heeft maandag gereageerd op de chaos in Afghanistan.
George W. Bush heeft maandag gereageerd op de chaos in Afghanistan. Foto Eric Draper/AFP

De Amerikaanse oud-president George W. Bush heeft gereageerd op de „tragische gebeurtenissen” in Afghanistan van de afgelopen dagen. Dat laat hij maandagavond weten in een verklaring. Onder de regering-Bush begonnen de Verenigde Staten in oktober 2001 de oorlog in Afghanistan, na de aanslagen van 11 september 2001.

„We hebben veel verdriet over zowel het Afghaanse volk dat zoveel heeft geleden, als over de Amerikanen en NAVO-bondgenoten die zoveel hebben opgeofferd”, aldus de 75-jarige oud-president. Over de Afghanen die de Amerikanen hebben geholpen tijdens de 20-jarige missie in het land zegt de president: „We hebben de verantwoordelijkheid en de middelen om hen nu een veilige doorgang te verzekeren, zonder bureaucratische vertraging.” Op de luchthaven in Kabul hebben duizenden Afghanen zich verzameld, die onder bewind van de Taliban vrezen voor hun leven en het land uit willen.

„Laten we ons allemaal voornemen om verenigd te zijn in het redden van levens en bidden voor de bevolking van Afghanistan”, besluit de 43e president van de VS zijn bericht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban: amnestie voor alle burgers, vrouwen worden opgeroepen zich achter bestuur te scharen