Evacuatievlucht weg uit Kabul, niemand aan boord namens Nederland

Een evacuatievliegtuig dat eerder op dinsdag door Nederland, Finland en Noorwegen naar Afghanistan werd gestuurd, heeft zojuist ongeveer veertig mensen opgehaald van de luchthaven van Kabul. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond. Aan boord zitten geen Nederlanders of Afghanen. Van welke nationaliteit de evacuees wel zijn, is onduidelijk.

Het toestel vertrok uit Hongarije, waar een basis staat met transportvliegtuigen waar alle NAVO-landen een beroep op kunnen doen. De toestellen vliegen officieel onder Hongaarse vlag. Deze specifieke vlucht ging namens Nederland, Finland en Noorwegen. Waarom er uiteindelijk niemand namens Nederland aan boord kwam, is volgens het ministerie lastig te bepalen.

Nederland heeft meerdere militaire vliegtuigen naar Kabul gestuurd. Maandag vertrok het eerste toestel, ook vanaf de Hongaarse basis. Onderweg kreeg de bemanning echter te horen dat het toestel niet kon landen, waarop het omkeerde. Wanneer een volgende poging wordt gedaan, is nog niet bekend. „We plannen meerdere militaire vluchten tegelijk,” aldus het ministerie. Dinsdag vertrok het tweede vliegtuig, met aan boord een noodteam bestaande uit onder anderen 62 militairen. Voor zover bekend is die vlucht, via een tussenstop in de regio, nog niet aangekomen in Afghanistan.

Op dit moment zijn er 67 tolken in Afghanistan die in aanmerking komen voor een vlucht naar Nederland. Ook moet een aantal Nederlandse diplomaten worden geëvacueerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Evacuatievlucht weg uit Kabul, niemand aan boord namens Nederland