EU-buitenlandchef: ‘Taliban hebben oorlog gewonnen, we moeten met ze praten’

„De Taliban hebben de oorlog gewonnen, dus we moeten wel met ze in gesprek gaan.” Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell dinsdagavond gezegd na afloop van een digitaal spoedoverleg met Europese ministers van Buitenlandse Zaken, meldt persbureau Reuters. „Ik zeg niet dat we de Taliban zullen erkennen, maar we gaan wel met ze praten.”

De Europese Unie gaat alleen samenwerken met de nieuwe machthebbers in Afghanistan als de aankomende regering bepaalde fundamentele rechten respecteert, zei Borrell ook, zoals die van vrouwen en minderheden. Een andere voorwaarde is dat de Afghaanse regering voorkomt dat het land door terroristische organisaties als standplaats wordt gebruikt.

Momenteel is het vooral prioriteit om de evacuaties van Europeanen in Afghanistan in goede banen te leiden, aldus Borrell, evenals de evacuaties van Afghaans personeel dat zich voor buitenlandse troepen heeft ingezet. Daarnaast kan de Afghaanse bevolking volgens hem rekenen op humanitaire steun in de „verslechterde situatie” in het land.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban in eerste persconferentie: niemand hoeft bang te zijn voor wraak