Eerste Duitse vliegtuig evacueerde slechts zeven mensen uit Kabul

Het eerste Duitse militaire vliegtuig dat in het Kabul landde sinds de Taliban-overname heeft dinsdag slechts zeven mensen geëvacueerd. Dat heeft de minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer gezegd, melden Duitse media. Duitsland wil uiteindelijk zo’n tienduizend mensen evacueren, onder wie burgers, activisten, advocaten en ambassadepersoneel.

De situatie op de internationale luchthaven bij de luchthaven was „zeer chaotisch, gevaarlijk en complex”, aldus de bewindsvrouw tegen Duitse media. „We hadden heel weinig tijd, dus we namen alleen mensen mee die ter plaatse waren.” De operatie werd volgens Kramp-Karrenbauer bemoeilijkt omdat niet iedereen de luchthaven kon bereiken en omdat het toestel snel moest vertrekken.

De komende uren hopen de Duitse autoriteiten de evacuatieoperatie op te schroeven. Zeshonderd Duitse militairen zijn ingezet om dit in goede banen te leiden. De evacuatievluchten van en naar Kabul zijn dinsdagochtend hervat. Maandag was de luchthaven tijdelijk niet toegankelijk omdat massa’s mensen op de landingsbaan stonden in de hoop een plek te bemachtigen in een vliegtuig.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Demissionair kabinet maakt zich ‘ernstig zorgen’ over situatie Afghanistan