Duitsland staakt ontwikkelingshulp Afghanistan vanwege machtsovername Taliban

Duitsland heeft de financiële steun aan Afghanistan opgeschort naar aanleiding van de machtsovername door de Taliban. Dat heeft de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller dinsdag gezegd tegen de Rheinische Post. Ondertussen wil het Verenigd Koninkrijk het ontwikkelingsbudget voor Afghanistan juist verhogen.

Van alle landen die dit jaar van Duitsland ontwikkelingshulp ontvangen, zou Afghanistan volgens het Duitse persbureau dpa het hoogste bedrag krijgen. De Duitse regering was van plan om dit kalenderjaar zo’n 250 miljoen euro aan ontwikkelingshulp te doneren aan Afghanistan, maar dat geld is nog niet uitgekeerd. Duitsland wilde het west-Aziatische land ook op een andere manier financieel tegemoetkomen, onder meer met geld voor humanitaire hulp en de politieopleiding. Dpa berekende dat de totale financiële hulp aan Afghanistan dit jaar was geraamd op zo’n 430 miljoen euro.

In tegenstelling tot Duitsland, willen de Britse autoriteiten de ontwikkelingshulp aan Afghanistan juist opschroeven, mogelijk zelfs met 10 procent ten opzichte van vorig kalenderjaar. Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab dinsdag tegen de BBC. Raab wil voorkomen dat het geld in handen komt van de Taliban. In plaats daarvan moet de financiële steun volgens hem bijdragen aan het „verlichten van het leed” van de bevolking.

Critici zijn cynisch over de plannen van de Britse regering. Het liberaal-democratische parlementslid Layla Moran noemt het een „pleister op de mislukkingen” van de regering na een miljoenenbezuiniging op ontwikkelingssamenwerking afgelopen jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kritiek in de Tweede Kamer op handelen kabinet in Afghanistan, noodteam voor evacuatie naar Kabul