Debat: kritiek in de Tweede Kamer op handelen kabinet in Afghanistan

Demissionair Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) tijdens het commissiedebat in de Tweede Kamer over de meest recente situatie in Afghanistan en evacuatie van Afghaanse tolken.
Demissionair Minister Ank Bijleveld van Defensie (CDA) tijdens het commissiedebat in de Tweede Kamer over de meest recente situatie in Afghanistan en evacuatie van Afghaanse tolken. Foto Bart Maat/ANP

Een groot deel van de Tweede Kamer is kritisch op de manier waarop het kabinet omgaat met de crisis in Afghanistan, bleek tijdens een debat op dinsdag. Ook de coalitiepartijen van het demissionaire kabinet-Rutte III (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) hebben kritiek op de trage evacuatie van Afghaanse tolken en andere Afghanen die voor Nederland gewerkt hebben. Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) had in juni toegezegd om lokale Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt te evacueren voordat de Nederlandse missie zou eindigen. Dat is niet volledig gebeurd. Ook maken de meeste fracties zich zorgen over het lot van andere Afghaanse medewerkers die voor Nederland hebben gewerkt, zoals koks, chauffeurs of beveiligers.

Een meerderheid in de Kamer bepleitte ruimhartigheid bij het opvangen van Afghanen in nood. Kati Piri (PvdA) heeft een „pijnlijk gevoel van schaamte dat het onwaarschijnlijk is dat we iedereen nog kunnen evacueren”. Don Ceder (ChristenUnie) zag dat Afghanistan „een serieuze vraag oproept over de waarden die ons ten diepste drijven: gaat ‘beheersbaarheid’ echt boven de morele plicht een persoon in nood te ondersteunen?”

De VVD vindt wel dat het kabinet „zorgvuldig” moet beoordelen of er onder mensen die uit Afghanistan worden teruggehaald geen „IS-strijders” zitten, zei Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Een geëmotioneerde Derk Boswijk (CDA), zelf reservist, richtte zich tot Nederlandse veteranen: „Jullie hebben al zo veel gedaan, hadden wij als politiek maar meer gedaan.” De rechtse partijen PVV, FVD, JA21 en Groep Van Haga zijn tegen ruimhartiger opvang van Afghanen in Nederland.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kritiek in de Tweede Kamer op handelen kabinet in Afghanistan