Chinese buitenlandminister uit stevige kritiek op Afghanistan-beleid VS

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft maandag stevige kritiek geuit op de „haastige militaire” terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit Afghanistan. In een telefoongesprek met buitenlandminister Antony Blinken gaf Wang de VS de schuld van de ongekend snelle opmars van de Taliban, staat in een verklaring van de Chinese autoriteiten. China deelt een klein stukje grens met Afghanistan en vreest voor de veiligheid in eigen land als Afghanistan verwordt tot een „broedplaats van terrorisme”.

Wang toonde zich in het telefoongesprek wel bereid tot „dialoog” met de VS om stabiliteit in Afghanistan te realiseren en om „een nieuwe burgeroorlog of humanitaire ramp te voorkomen”. China wil onder meer samenwerken op het gebied van mondiale kwesties of regionale conflicten, maar vindt dat de VS zich niet moeten bemoeien met interne aangelegenheden. De Amerikaanse autoriteiten hebben het Chinese communistische regime eerder onder meer beschuldigd van mensenrechtenschendingen in Xinjiang.

Zowel Wang als Blinken hebben maandag ook afzonderlijk van elkaar gesprekken gevoerd met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De Chinese bewindsman wil de samenwerking met Rusland uitbreiden om de Taliban ertoe te zetten „mild religieus beleid” te voeren en „een open en inclusieve politieke structuur” in Afghanistan te realiseren. Blinken en Lavrov zetten in hun gesprek onder meer in op manieren om de situatie in Afghanistan te stabiliseren.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Afghaanse medewerkers Nederlandse ambassade wachten op evacuatievliegtuig