Belgische minister van Volksgezondheid is vóór verplichte vaccinatie zorgpersoneel

Minster Frank Vandenbroucke van Volksgezondheid tijdens een persconferentie. Foto Stephanie Lecocq/EPA

De Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, wil dat Belgische zorgmedewerkers verplicht ingeënt gaan worden tegen het coronavirus. Hij gaat daarvoor een voorstel indienen, zo heeft hij maandagavond gezegd in een televisie-interview. Volgens de gezondheidsminister is de tijd daar „stilaan rijp” voor.

De minister vindt dat voor mensen die werken in de zorg vaccinatie „de norm zou moeten zijn” en daarom verplicht zou moeten worden. „Als voorbeeld voor andere mensen, en voor de veiligheid.” De maatregel moet er volgens Vandenbroucke niet alleen komen voor zorgpersoneel en artsen in ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook voor medisch personeel dat in privéklinieken werkt.

Het juridisch voorwerk voor het voorstel is volgens de minister al in volle gang, in september zullen adviezen worden ingewonnen bij onder meer ziekenhuizen en vakbonden. Vandenbroucke denkt dat de verplichting daarna snel geregeld moet kunnen zijn. De verschillen in vaccinatiegraad in België zijn groot, in Vlaanderen is ruim 77 procent van de inwoners zeker één keer gevaccineerd, in Wallonië daalt dat naar 66 procent en in Brussel heeft nog maar de helft van de bewoners een eerste prik gehad.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Belgische minister Volksgezondheid voor verplichte vaccinatie zorgpersoneel