Afghaans ambassadepersoneel tegen NRC: ‘We wachten op evacuatievliegtuig’

Ook Franse en Afghaanse staatsburgers wachtten dinsdagochtend tot zij aan boord konden stappen van een Frans militair transportvliegtuig op de luchthaven van Kabul.
Ook Franse en Afghaanse staatsburgers wachtten dinsdagochtend tot zij aan boord konden stappen van een Frans militair transportvliegtuig op de luchthaven van Kabul. Foto STR/AFP

Het lokale personeel van de Nederlandse ambassade in Kabul en hun families zitten dinsdag rond het middaguur nog altijd thuis in afwachting van hun evacuatie. De 37 Afghaanse personeelsleden hebben vroeg in de ochtend na veel pogingen „eindelijk” contact gevonden met hun Nederlandse leidinggevenden in Den Haag. Een crisisteam vanuit Den Haag is onder leiding van ambassadeur Caecilia Wijgers onderweg naar de Afghaanse hoofdstad om de evacuatie te begeleiden. In totaal gaat het inclusief familieleden om een groep van zo’n tweehonderd mensen.

„De laatste informatie vanuit Den Haag is dat het evacuatievliegtuig is vertrokken en is geland op het dichtstbijzijnde veilige vliegveld. Zodra er geland kan worden op de luchthaven van Kabul, worden wij verzocht om daarheen te komen”, zegt een van de Afghaanse ambassademedewerkers dinsdag tegen NRC. De Amerikaanse autoriteiten hebben laten weten dat ze proberen de luchthaven van Kabul vrij te maken voor evacuaties, al zou het daar op dit moment bij de militaire gate nog erg druk zijn. Zondag werd op verschillende plekken in het gebied van het vliegveld geschoten en vielen zeker zeven doden in de chaos.

Lees ook de eerste update van ambassademedewerkers van maandag 16 augustus: Afghaans ambassadepersoneel begrijpt niet waarom Nederland zo lang wachtte met evacuatie

De opluchting onder het lokale personeel is enorm groot dat er hard gewerkt wordt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken om hen te evacueren. Toch maakt het personeel zich nog grote zorgen over hoe zij straks, samen met hun familieleden, veilig vanaf hun woningen naar het vliegveld kunnen komen nu de Taliban de controle in de straten van Kabul hebben overgenomen. Het ambassadepersoneel houdt via een WhatsApp-groep contact met elkaar en Den Haag over het evacuatieplan.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Afghaanse medewerkers Nederlandse ambassade wachten op evacuatievliegtuig