Laatste nieuws Afghanistan

Biden: we waren enkel in Afghanistan om terreur te bestrijden

In dit blog volgen we het laatste nieuws rond Afghanistan. De Taliban namen binnen een week meerdere Afghaanse steden over en trokken zondag hoofdstad Kabul binnen.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de ontwikkelingen in Afghanistan op maandag 16 augustus bij. We sluiten het blog nu af. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog:

Laatste nieuws Afghanistan Evacuatievluchten opgestegen vanaf vliegveld Kabul

Vliegveld van Kabul heropend voor evacuatievluchten

Het vliegveld in Kabul is weer heropend. Dat meldt het Pentagon aan persbureau Reuters. Het lijkt erop dat daarmee de evacuatievluchten en de aankomsten van militairen hervat kunnen worden.

Bronnen melden Reuters maandagavond dat een Duits militair vliegtuig is geland. Het toestel is bedoeld voor Duitse inwoners en Afghanen die samengewerkt hebben met de Duitsers. Zij worden naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent vervoerd, vanwaar ze met een commerciële vlucht verder kunnen reizen.

Eerder op de dag zijn alle vluchten stopgezet omdat duizenden Afghanen het terrein van het vliegveld waren binnengedrongen. Ze wilden een plekje in een van de vertrekkende vliegtuigen. Het zorgde voor chaotische taferelen, waarbij zeker zeven doden zijn gevallen.

Duizenden Afghanen zijn naar het vliegveld afgereisd in de hoop op een vlucht te kunnen stappen. Foto Wakil Kohsar/AFP

Amerikaanse kranten willen Afghaanse collega’s naar Verenigde Staten halen

Drie Amerikaanse kranten hebben president Biden gevraagd om Afghaanse journalisten naar de Verenigde Staten over te brengen. Dat schrijven de hoofdredacteuren van The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal maandag in een brief.

De afgelopen twintig jaar hebben „dappere Afghaanse collega’s onvermoeibaar” gewerkt om de kranten te helpen met het delen van informatie en nieuws, schrijven ze. „Nu zitten die collega’s en hun families vast in Kabul en zijn hun levens in gevaar.” De hoofdredacteuren willen een „ondubbelzinnig” signaal dat de Amerikaanse regering de vrije pers steunt. Ze willen daarvoor dat Biden zorgt voor een veilige vlucht van Afghanistan naar de Verenigde Staten.

Biden: we waren enkel in Afghanistan om terreur te bestrijden

De Amerikaanse president Joe Biden blijft volledig achter het besluit staan om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. Dat zei hij maandagavond tijdens een toespraak. Volgens Biden was het doel van de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan nooit om het land op te bouwen, maar om terreur in eigen land door Al-Qaida te voorkomen. Daar is het land volgens hem in geslaagd.

Volgens Biden waren de Verenigde Staten „op elke onvoorspelbaarheid” voorbereid met het oog op de terugtrekking, die op 31 augustus voltooid moet worden. „De waarheid is dat de ontwikkelingen sneller zijn gegaan dan wij anticipeerden.” Biden wijt dat aan het feit dat de Afghaanse regeringsleiders opgaven, het land ontvluchtten en het Afghaanse leger bezweek onder de druk van de Taliban: „Dat versterkt voor ons dat Amerikaanse troepen niet een oorlog kunnen vechten en sterven die Afghaanse troepen zelf niet eens willen vechten.”

De terreurdreiging is nu ook afkomstig uit andere landen, stelde Biden, verwijzend naar onder meer de groeperingen Al-Nusra en Islamitische Staat: „We moeten kijken naar de dreiging van vandaag, niet naar die van 2009.” Hij zei geen andere keus te hebben gehad dan het besluit van zijn voorganger president Donald Trump te volgen om de Amerikaanse militairen terug te trekken. Het alternatief was volgens hem om meer troepen te sturen en een derde decennium van oorlog in Afghanistan in te gaan. Een oorlog waar hij als vierde president mee te maken heeft en waarmee hij „niet nog een president wil opzadelen”.

In totaal zijn volgens Biden nu zesduizend Amerikaanse militairen in Afghanistan om personeel van de Amerikaanse ambassade en de eigen militairen te evacueren, ook helpen de militairen diplomaten en burgerpersoneel van andere landen om weg te komen uit Kabul. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten „niet meer kan deelnemen aan de burgeroorlog van een ander land”.

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn toespraak over de situatie in Afghanistan. Foto Evan Vucci/AP Photo

Afghaans parlementslid: bevolking zal terugkeer naar streng regime niet tolereren

De Afghaanse bevolking zal een terugkeer naar een streng regime niet tolereren, zegt parlementslid Farzana Kochai. Ze maakt zich zorgen om haar leven, haar vrijheid om te werken en haar vrijheid om zich uit te spreken. Dat zei ze tegen persbureau Reuters als „parlementslid, als vrouw, als iemand die is voortgekomen uit een beschaafde samenleving, activisme en vrouwenrechten.”

Kochai houdt zich thuis verscholen, zoals veel andere Afghanen, omdat ze geen idee heeft hoe de overwinning van de Taliban voor gekozen parlementsleden als zij zal uitpakken. Ze ziet twee scenario’s voor zich voor de Afghaanse vrouwen. Eentje waarbij vrouwen kunnen studeren en werken, maar met beperkingen. Een woordvoerder van de Taliban beweerde dit weekend dat vrouwen wel een hoofddoek zouden moeten dragen, maar vrij zijn om naar school te gaan of te werken.

Het tweede scenario dat Kochai ziet is er een waarbij vrouwen „verwijderd” worden uit de samenleving. Waarin ze het huis niet mogen verlaten zonder mannelijke begeleider, niet mogen werken en boven een bepaalde leeftijd niet meer naar school mogen gaan. De generatie die sinds 2001 is opgegroeid, tolereert dat scenario niet, denkt de politicus. Ze denkt dat er weerstand zal komen vanuit de bevolking. Maar bovenal vreest ze voor haar eigen leven en vrijheid.

Parlementslid Farzana Kochai maakt zich zorgen om de overwinning van de Taliban. Foto Reuters

Nederlands militair vliegtuig kan niet landen in Kabul, ‘vertraagd tot nader order’

Het militaire vliegtuig dat Nederland gestuurd heeft om mensen te evacueren uit Afghanistan kan momenteel niet landen in Kabul. Het ministerie van Defensie meldt op Twitter dat de aankomst van het toestel is „vertraagd tot nader order”. Reden voor de vertraging zijn de „lokale omstandigheden” bij het vliegveld van Kabul. Vliegtuigen met aan boord versterkingen voor de beveiliging van het vliegveld krijgen voorrang.

De evacuatiewerkzaamheden van meerdere landen verliepen eerder op de dag moeizaam, omdat Afghanen die hopen het land te verlaten zich begaven op de landingsbaan. Het is onduidelijk of dat nog steeds voor problemen zorgt.

Maandagochtend kondigde demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) aan dat Nederland twee militaire vliegtuigen naar Afghanistan zou sturen om ambassadepersoneel en Afghaanse tolken die de Nederlandse missie in het land hielpen te evacueren. Het eerste Nederlandse toestel had volgens ambassadepersoneel maandagochtend moeten landen, maar toen zij zich op het vliegveld meldden stond er geen vliegtuig klaar.

Twitter avatar Defensie Ministerie van Defensie Het militair vliegtuig voor evacuatie uit Kabul is vertraagd tot nader order. Dit heeft te maken met de lokale omstandigheden bij Kabul Airport.

Dit bericht is later aangevuld met aanvullende informatie van het ministerie van Defensie

Het Hamid Karzai International Airport in Kabul. Foto EPA/Stringer

Duits vliegtuig kan niet landen in Kabul en wijkt uit naar Oezbekistan

Een Duits vliegtuig dat mensen uit Afghanistan moest evacueren, is uitgeweken naar Oezbekistan omdat het niet kon landen in Kabul. Dat heeft de Duitse generaal Markus Laubenthal gezegd, meldt persbureau Reuters.

Het toestel heeft meer dan een uur boven Kabul gevlogen voor het uiteindelijk doorging naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder op de dag al gezegd dat er geen vluchten uit Kabul naar Duitsland gingen, vanwege de menigte mensen op het vliegveld. Het Pentagon meldde maandagmiddag dat de landings- en startbanen weer vrij waren en dat vluchten hervat konden worden. Het is niet bekend of dat inmiddels al is gebeurd.

Boris Johnson wil virtuele bijeenkomst G7 over Afghanistan

De Britse premier Boris Johnson wil een bijeenkomst beleggen tussen de leiders van de G7 om te spreken over de situatie in Afghanistan. Het gaat hierbij om een virtuele vergadering ergens in de komende dagen. Dat meldt persbureau Reuters.

Boris Johnson wil dat de G7 „een gezamenlijke benadering hebben voor Afghanistan, zowel in het erkennen van een toekomstige regering als in het voorkomen van een humanitaire crisis in het Aziatische land”.

In overleg met de Franse president Emmanuel Macron heeft Johnson besloten dat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zullen samenwerken bij de VN-veiligheidsraad en een gezamenlijke resolutie zullen opstellen. Het VK wil de aanwezigheid van militairen in Kabul vergroten van 600 tot 900. Die moeten helpen bij de evacuatie van Britse burgers en mensen die met de Britten hebben samengewerkt.

‘Afghaanse militairen vluchten naar Oezbekistan met 22 vliegtuigen en 24 helikopters’

Honderden Afghaanse militairen zijn dit weekend gevlucht naar Oezbekistan. Dat melden internationale persbureaus. 585 militairen vlogen volgens de Oezbeekse autoriteiten met in totaal 22 militaire vliegtuigen en 24 helikopters naar het land, terwijl 158 mensen de grens per voet overstaken.

Een van de Afghaanse vliegtuigen stortte op Oezbeeks grondgebied neer, na volgens de openbaar aanklager in botsing te zijn gekomen met de Oezbeekse straaljager dat het escorteerde. In eerste instantie meldde het ministerie van Defensie nog dat het toestel uit de lucht zou zijn geschoten. De piloten van beide toestellen hebben de botsing overleefd.

De Oezbeekse aanklager heeft niet bekendgemaakt waar de Afghaanse militairen momenteel verblijven en waar de vliegtuigen staan. Wel is bekend dat de vliegtuigen zijn geland in de grensstad Termez. Tadzjikistan, een ander buurland van Afghanistan, maakte maandag melding van twee Afghaanse militaire vliegtuigen met in totaal honderd militairen die toestemming hadden gekregen om te landen in de stad Bokhtar.

Afghaanse VN-ambassadeur: erken Talibanregering niet

De Afghaanse VN-ambassadeur Ghulam Isaczai heeft de Verenigde Naties opgeroepen om een regering van de Taliban niet te erkennen. Dat deed hij tijdens de Veiligheidsraad van de VN. Isaczai verwees naar de miljoenen mensen van wie het lot nu onduidelijk is. Hij sprak over de vrouwen en meisjes „die op het punt staan het recht te verliezen om naar school te gaan, te werken en te participeren in de politiek en het economische en sociale leven.” Dat melden persbureau Reuters en CNN.

Isaczai vroeg tijdens de vergadering van de VN ook aandacht voor de duizenden vluchtelingen die zonder onderdak en eten in Kabul en andere plekken rond moeten zwerven. De Afghaanse ambassadeur vindt dat de VN moeten aandringen op een „inclusieve overgangsregering” en dat de raad moet oproepen tot de beëindiging van het geweld in Afghanistan. „We hebben de mogelijkheid om verder geweld te voorkomen, te voorkomen dat Afghanistan afglijdt in een burgeroorlog en een paria-staat wordt.”

De VN hebben zelf ongeveer drieduizend Afghanen in dienst en nog eens driehonderd man internationaal personeel. Sommigen van hen zijn verplaatst naar Kabul, maar niemand is geëvacueerd.

Ghulam Isaczai sprak maandaag de Veiligheidsraad van de VN toe. Foto Andrew Kelly/Reuters

Het vliegveld in Kabul op satellietbeelden

Op satellietbeelden van ruimtetechnologiebedrijf Maxar, genomen op maandagochtend, is goed te zien hoe Afghanen zich begeven op de luchthaven in Kabul. Ze hopen op het laatste moment de door de Taliban ingenomen stad te kunnen ontvluchten.

VS en VK wachten gedrag nieuw regime af

De Britse buitenlandminister Dominic Raab heeft de Taliban opgeroepen het geweld tegen burgers te staken. Over het eventueel opleggen van sancties was Raab nog terughoudend: die zullen afhankelijk zijn van de manier waarop de Taliban zich in de komende tijd als nieuwe machthebber in Afghanistan gedragen. Dat meldt persbureau Reuters.

Raab zal ook in gesprek treden met de Amerikaanse buitenlandminister Anthony Blinken over de manier waarop de landen met de Taliban zullen omgaan. Of het nieuwe regime als een voorwaardige partner zal worden gezien is nog onbekend. Het Pentagon stelt dat het ook nog te vroeg is om antwoord te geven op de vraag of er in de toekomst een terrorismedreiging van de Taliban uit zal gaan.

Twitter avatar DominicRaab Dominic Raab Shared my deep concerns about the future for Afghanistan with FM Qureshi. Agreed it is critical that the international community is united in telling the Taliban that the violence must end and human rights must be protected.

Militaire en politievakbonden roepen kabinet op om alle Afghaanse medewerkers te evacueren

Vier vakbonden willen dat het demissionair kabinet alle Afghanen die geholpen hebben bij de Nederlandse missie naar Nederland haalt. Dat staat in een brief de militaire vakbond AFMP, de Nederlandse Politiebond, de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel en de politiebond ACP zondagavond hebben verstuurd naar de regering, meldt persbureau ANP.

Op dit moment gaat de aandacht uit naar Afghanen die als tolk hebben gewerkt, maar volgens de vakbonden kan Nederland de situatie van mensen die in andere functies hebben gewerkt niet negeren. Zij lopen eveneens het risico gestraft te worden voor hun geleverde diensten. De vakbonden wijzen daarbij naar andere landen die in Afghanistan actief waren. Zij zouden bijna allemaal alle lokale medewerkers evacueren.

Dinsdag spreekt de Tweede Kamer over de situatie in Afghanistan en komt ook het ophalen van tolken aan bod. Meerdere partijen hebben al gezegd voorstander te zijn de te evacueren groep uit te breiden met onder anderen juristen en beveiligers die de Nederlandse missie hielpen.

Enkele tientallen medewerkers van de Nederlandse ambassade wachten in de tussentijd gespannen af of zij überhaupt geëvacueerd worden. Nederland heeft toegezegd twee vliegtuigen te sturen om hen, gezamenlijk met de tolken, op te halen uit Kabul.

Amerikaanse militairen doden twee gewapende mannen op vliegveld

Op het vliegveld van Kabul hebben Amerikaanse soldaten in de afgelopen 24 uur twee gewapende mannen doodgeschoten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Pentagon tegenover persbureaus AFP en Reuters. Het gaat om twee verschillende gebeurtenissen.

„Van de duizenden mensen die zich momenteel op het vliegveld begeven, heeft het overgrote deel geen gewelddadige intenties. Maar twee mannen hielden hun geweren op een dreigende manier. Zij zijn allebei gedood.”

‘Evacueren vanaf vliegveld Kabul hervat na korte stop’

Militaire vliegtuigen vertrekken weer vanaf het vliegveld van Kabul na een kortstondige evacuatiestop. Dat meldt persbureau Reuters op basis van informatie van een Amerikaanse legerfunctionaris, die anoniem wil blijven. Rond 15.00 uur maandagmiddag werd een tijdelijke pauze ingelast, zodat de startbaan kon worden ontruimd van de menigte die zich daar ophield. Onduidelijk is of alle mensen het vliegveld ook daadwerkelijk hebben verlaten.

Beelden uit Afghanistan

‘Amerikaanse commandant drong bij Taliban aan evacuatie niet te verstoren’

De Amerikaanse commandant Frank McKenzie heeft zondag tijdens een ontmoeting met de leiders van de Taliban erop aangedrongen de evacuatie vanaf het vliegveld in Kabul niet te verstoren. Dat zeggen anonieme Amerikaanse legerofficials maandag tegen persbureau AP. McKenzie zou in de Qatarese hoofdstad Doha met de Taliban overeen zijn gekomen de evacuaties zonder inmenging voort te zetten. Wat het akkoord precies inhoudt en voor hoe lang het geldt, is niet bekend.

McKenzie zou de Taliban verder hebben medegedeeld dat het Amerikaanse leger het vliegveld met geweld zal verdedigen, mocht dat nodig zijn. De Verenigde Staten sturen maandag en dinsdag extra militairen naar het vliegveld, om daar te helpen met de evacuatie van militairen en burgers uit Afghanistan.

Afghaans ambassadepersoneel: waarom wachtte Nederland zo lang?

Op zondag ontdekten Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade tot hun schrik dat het Nederlandse personeel was vertrokken en hen had achtergelaten. De situatie in Afghanistan verslechtert al maanden, maar desondanks ondernam de Nederlandse regering geen stappen om lokaal ambassadepersoneel te evacueren.

In totaal zitten 37 Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade en hun familie nog thuis in Afghanistan. Nu de Taliban ook Kabul hebben overgenomen, zegt het kabinet zich volledig in te zetten om met evacuatievluchten het lokale personeel en ook tolken uit het land te krijgen. Deze lopen anders levensgevaar.

Lees hier de volledige reportage over het ambassadepersoneel in Afghanistan. „Ze spelen met onze levens”

Afghaanse defensieminister weigert land te verlaten

De minister van Defensie van de gevallen Afghaanse overheid, Bismillah Khan Mohammadi, weigert vooralsnog het land te verlaten. Dat heeft hij bevestigd tegenover Al Arabiya.

Via Twitter stelt de minister dat hij niet zal zwichten voor de Taliban. „Ik ben niet zo gewetenloos om rond de tafel te zitten met de moordenaars van duizenden strijdkrachten en onschuldige burgers, en mijn steun uit te spreken voor deze terroristische groepering.”

Mohammadi veroordeelt het vertrek van de Afghaanse president Ashraf Ghani. „Ze bonden onze handen op onze rug en verkochten het land.”

Twitter avatar Muham_madi1 General Bismillah Mohammadi من آنقدر بی وجدان نیستم که با قاتلین هزاران نیروی دفاعی و مردم ملکی بی گناه، در گردِ یک میز بنیشنم، و از این گروه تروریستی اعلام حمایت کنم طالب، امروز و پس فردا می رود و برای همیشه بالای مردم روشن فکر ، نسل جوان تحصیل کرده و متدین افغانستان حکومت کرده نمی توانند.

Enkele weken geleden voerden de Taliban nog een aanslag uit op de woning van de defensieminister, met onder andere een autobom. Daarbij kwamen vier burgers en strijders om het leven, maar de minister zelf bleef ongedeerd.

De Afghaanse defensieminister en president Ashraf Ghani tijdens een bezoek aan het leger enkele dagen voordat de Taliban Kabul overnamen. Foto Afghaans presidentieel paleis/via Reuters

‘VS tijdelijk gestopt met evacueren om menigte van startbaan te verwijderen’

De Verenigde Staten hebben tijdelijk alle evacuatievluchten vanaf het vliegveld in Kabul gestaakt om de chaotische situatie op de startbaan op te lossen. Dat heeft een anonieme Amerikaanse legerofficial maandag gezegd tegen persbureau Reuters.

De official kon niet zeggen hoe lang de evacuatiepauze zal duren. Op de startbaan bevinden zich honderden Afghanen die hopen het land te kunnen ontvluchten. Rond het middaguur zei een Duitse regeringswoordvoerder al dat er op dat moment vanwege de drukte geen vluchten mogelijk waren.

Extra Amerikaanse troepen arriveren maandag en dinsdag in Kabul

De Verenigde Staten gaan zich inzetten om de chaotische situatie op de luchthaven in Kabul onder controle te krijgen. Daarvoor worden maandag en dinsdag nieuwe Amerikaanse troepen ingevlogen. Dat zei Nationale Veiligheidsvice-adviseur Jon Finer maandag in een interview met MSNBC. De militairen gaan helpen op de luchthaven en met het evacueren van burgers.

In de Qatarese hoofdstad Doha zijn de VS in gesprek met afgevaardigden van de Taliban, zei Finer. Hij zei dat de situatie in Afghanistan sneller verslechterd is dan hij had verwacht. Finer zei dat er momenteel geen vijandelijkheden zijn tussen de Taliban en Amerikaanse militairen, maar waarschuwde dat de strijdgroep „de gevolgen zullen ondervinden” als dat verandert. De adviseur zei niet hoe veel mensen er naar Kabul worden gestuurd.

Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei maandag tegen tv-zender ABC dat president Joe Biden „binnenkort” zal spreken over de situatie in Afghanistan. Het staatshoofd verblijft momenteel in Camp David en heeft nog niet van zich laten horen sinds de machtsovername door de Taliban. De laatste keer dat Biden publiekelijk over Afghanistan sprak was vorige week dinsdag, toen hij zei geen spijt te hebben van zijn besluit de Amerikaanse troepen uit het land terug te trekken.

In one-on-one with @GStephanopoulos, White House national security adviser Jake Sullivan placed blame for the speed of the Taliban takeover on the Afghan national security forces for decision “not to step up and fight for their country.” https://t.co/J8jrrLfCqI pic.twitter.com/3fpf2NuGOq

— ABC News (@ABC) August 16, 2021

Leegte in ambassadewijk van Kabul

In de groene zone, de ambassadewijk die tot voor kort streng werd bewaakt, heerst momenteel rust. De Taliban hebben er de macht overgenomen, checkpoints met slagbomen zijn verlaten door beveiligingspersoneel.

„Het is vreemd hier te zitten en de lege straten te zien, zonder drukke diplomatieke konvooien, zonder grote auto’s met geweren”, vertelt bakker Gul Mohammed Hakim aan persbureau Reuters. „De beveiligers, die mijn vrienden waren, zijn nu allemaal weg.”

De bakker, die het typische naan-brood maakt dat veel in de regio wordt gegeten, zegt nu snel een baard te laten groeien - een vereiste voor mannen volgens de streng-islamitische regels van de Taliban. „Ik heb mijn vrouw ook gevraagd of er genoeg boerka’s zijn voor haar en onze dochters.”

De lokale nieuwszender TOLO beschrijft hoe de Taliban naar hun gebouw kwamen en de wapens innamen van de wachten, waarna ze beloofden vanaf nu zelf voor de beveiliging te zorgen. „Tot dusverre zijn zij beleefd”, zegt Saad Mohseni, hoofd van Moby Groep die het nieuwsstation bezit, hierover tegen Reuters.

Veel winkels in het centrum zijn gesloten, in afwachting van wat het nieuwe regime brengt. Sherzad Karim Stanekzai, die een tapijtenwinkel bezit in het centrum, zegt tegenover Reuters dat hij compleet in shock verkeert. Hij slaapt in zijn zaak. „Ik heb drie broers verloren in zeven jaar tijdens deze oorlog, nu moet ik mijn onderneming beschermen.”

Talibanstrijders bewaken een ingang van de groene zone in Kabul. Foto Wakil Kohsar/AFP

Dinsdag spoedoverleg EU-buitenlandministers

De ministers van Buitenlandse Zaken van alle EU-lidstaten houden dinsdagmiddag een spoedoverleg over Afghanistan. Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell besloten, schrijft hij maandag op Twitter. „Afghanistan bevindt zich op een keerpunt. De veiligheid en het welzijn van zijn burgers, alsook de internationale veiligheid, zijn in het geding”.

Twitter avatar JosepBorrellF Josep Borrell Fontelles Following latest developments in #Afghanistan, and after intense contacts with partners in the past days and hours, I decided to convene an extraordinary VTC of EU Foreign Ministers #FAC tomorrow afternoon for a first assessment.

De vergadering zal digitaal plaatsvinden. Een dag eerder sloot Borrell zich aan bij een oproep van meer dan zestig landen. Daarin werd de Taliban opgeroepen vliegvelden en grensovergangen geopend te houden en mensen die dat willen het land ongehinderd te laten verlaten.

Merkel: dit heeft nog lange tijd gevolgen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vreest dat de gevolgen van de machtsovername in Afghanistan door de Taliban nog lange tijd merkbaar zullen zijn. Zij stelt dat Duitsland moet samenwerken met buurlanden van Afghanistan om te helpen met het opvangen van vluchtelingen. Dat schrijft Reuters aan de hand van regeringsbronnen.

Duitsland zou nog ongeveer tienduizend mensen willen evacueren uit het land. Een kwart daarvan zijn Afghaanse mensenrechtenactivisten, advocaten en mensen die Duitsland hebben bijgestaan in het land, die gevaar lopen nu de Taliban aan de macht zijn.

Unicef: we blijven in Afghanistan

De VN-organisatie voor kinderrechten Unicef zal voorlopig in Afghanistan blijven. Daar wil zij hulp bieden aan vrouwen en kinderen, ook na de machtsovername door de Taliban. Unicef zal elf kantoren door het land open houden, bevestigt een woordvoerder tegenover NRC.

„We zijn al 65 jaar in Afghanistan en ook nu blijven we in elke regio van het land aanwezig. We hebben goede banden met lokale gemeenschappen en over de jaren veel vertrouwen opgebouwd”, stelt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland in een persbericht. In Afghanistan wil de organisatie onder andere hulp bieden aan ondervoede kinderen en jonge kinderen vaccineren.

Unicef vreest dat er problemen zullen ontstaan op het gebied van medische zorg, voeding, schoon water en onderwijs. Om hierbij te kunnen helpen heeft Unicef van tevoren voorraden ingeslagen. Volgens de organisatie hebben ongeveer tien miljoen kinderen humanitaire hulp nodig.

Meer beeld van het vliegveld in Kabul

Duitse regeringswoordvoerder: geen vluchten mogelijk vanuit Kabul

Vanwege de vele mensen die zich op de startbaan van het vliegveld van Kabul begeven, zijn er momenteel geen vluchten meer mogelijk. Dat zegt een Duitse regeringswoordvoerder, schrijft persbureau Reuters.

„Ik begrijp dat er momenteel geen vluchten mogelijk zijn, vanwege het grote aantal wanhopige mensen dat zich op het asfalt beweegt,” stelt de regeringswoordvoerder tegenover journalisten.

Kabul airport today. Sad scenes for humanity.#Kabul #Afghanistan #Taliban pic.twitter.com/XyY6ULmlwu

— Wajahat Kazmi (@KazmiWajahat) August 16, 2021

Insane. Don’t have any other words.

The Kabul Airport.

pic.twitter.com/ylraJsDyme

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) August 16, 2021

Taliban zamelen wapens in van burgers in Kabul

Talibanstrijders in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandag begonnen met het inzamelen van wapens van burgers. Nu de Taliban aan de macht zijn, hebben burgers hun wapens niet meer nodig om zichzelf te beschermen, zegt een anonieme zegsman van de fundamentalistische beweging tegen persbureau Reuters.

Mensen kunnen zich nu veilig voelen, aldus de woordvoerder. „We zijn hier niet om onschuldige burgers kwaad te doen.” Enkele uren eerder stelde de Taliban dat „de oorlog voorbij is” in Afghanistan. De beweging zou hopen op een vreedzame verhouding met de internationale gemeenschap. Critici betwisten die vredelievende uitspraken en vrezen voor de positie van vrouwen nu de Taliban aan de macht zijn.

Bijleveld: meerdere evacuatievluchten naar Kabul

Nederland gaat „vanwege de onzekere situatie” meerdere evacuatievluchten uitvoeren vanuit Kabul, schrijft minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) op Twitter. Het Nederlandse militaire transporttoestel dat tolken, lokaal ambassadepersoneel en hun gezinnen gaat evacueren was volgens Bijleveld maandagochtend rond 11.40 uur op weg naar Kabul.

Zondag werd bekend dat zeker één Nederlands vliegtuig naar Kabul zou vliegen. Maandag zei CDA-Kamerlid Derk Boswijk dat er een luchtbrug wordt opgezet met Kabul. Hoe veel vluchten er zullen vertrekken, is nog onbekend. Een Oekraïens vliegtuig zou al enkele Nederlanders uit Afghanistan hebben weggehaald.

Twitter avatar MinBijleveld Ank Bijleveld Op dit moment is een militair vliegtuig onderweg om als eerste tolken, lokaal ambassadepersoneel en gezinnen te evacueren uit Kabul. Mede vanwege de onzekere situatie worden er meerdere vluchten gepland. #Afghanistan

Afghanen klampen zich vast aan opstijgend transportvliegtuig

Op sociale media circuleren schokkende beelden waarop te zien is dat mensen zich vastklampen aan een opstijgend Amerikaans Boeing C-17-transportvliegtuig op de luchthaven van Kabul. Een aantal zou van het toestel zijn afgevallen en daarbij zijn overleden.

Het lijkt er daarnaast op dat Apache-gevechtshelikopters worden ingezet op het vliegveld om mensen op afstand te houden van landende en opstijgende vliegtuigen. Dat is te zien op beelden die de Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert deelt op Twitter. De helikopters vliegen laag over in de buurt van rennende burgers.

An Apache appears to be doing crowd control to clear the runway for a C-17 military transport aircraft at Hamid Karzai International Airport in Kabul, as hundreds of people are trying to get on flights out of Afghanistan. pic.twitter.com/UzuMqiNjKc

— Christiaan Triebert (@trbrtc) August 16, 2021

Sinds zondag heerst er chaos op de luchthaven van Kabul. Commerciële vluchten zijn gestaakt, maar militaire toestellen landen en vertrekken nog wel. Honderden mensen bevinden zich op het vliegveld en proberen het land te ontvluchten.

Rutte: Nederland spant zich maximaal in voor evacuatie

Nederland doet er alles aan om ambassadepersoneel, tolken en „anderen die onze bescherming verdienen” te evacueren uit Afghanistan. Dat heeft minister-president Mark Rutte (VVD) maandag gezegd, meldt persbureau ANP. Rutte noemde de operatie „ingewikkeld” en de situatie in het land „onoverzichtelijk en zeer zorgwekkend”.

Rutte doelt daarmee mogelijk op de chaotische omstandigheden op het druk bezette vliegveld van Kabul. De luchthaven is maandag volgestroomd met mensen die het land zo snel mogelijk willen verlaten en in de chaos die daarbij is ontstaan, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. Of zij door verdrukking of door kogels om het leven zijn gekomen, is niet bekend. Door de massaliteit is het de vraag hoe de evacuatieoperatie zo efficiënt en doeltreffend mogelijk kan worden opgetuigd.

Defensiewoordvoerder van het CDA Derk Boswijk zei eerder vanochtend dat een zogeheten luchtbrug van militaire transporttoestellen wordt opgezet om mensen te evacueren. Hoeveel vluchten daarbij worden ingezet, is niet duidelijk.

Nederland spant zich maximaal in voor evacuatie, zei Rutte maandag. Foto Bart Maat/ANP

Russische ambassadeur bereidt gesprek met Taliban voor

Terwijl tal van landen hun ambassades in Kabul sluiten en personeel uit Afghanistan weghalen, bereidt de Russische ambassadeur in het land een gesprek met de Taliban voor. Dat schrijft persbureau AFP. Dmitri Jirnov gaat dinsdag in overleg met de nieuwe machthebbers.

Moskou zegt op een later moment te bepalen of het de Taliban formeel erkent als de nieuwe Afghaanse overheid. Rusland liet zondag al weten dat het zijn ambassade niet zou sluiten, nadat het „veiligheidsgaranties” van de Taliban zou hebben ontvangen. Jirnov liet zich in een interview met de Russische staatstelevisie positief uit over de extremistische beweging en zei te hopen dat ze hun beloften zullen nakomen.

Het is niet de eerste keer dat Rusland in contact treedt met de Taliban. In 2018 ontmoette de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov nog leiders van de strijdgroep in een Moskous vijfsterrenhotel. Dat terwijl de Taliban in Rusland een verboden organisatie zijn.

Defensiewoordvoerder CDA: Nederland zet ‘luchtbrug’ op naar Kabul

Er gaat niet slechts één Nederlands vliegtuig naar Afghanistan voor een evacuatie, maar er wordt een heuse „luchtbrug” opgezet. Dat heeft Tweede Kamerlid en defensiewoordvoerder voor het CDA Derk Boswijk maandagochtend gezegd in een gesprek met BNR Nieuwsradio. De vluchten moeten Nederlandse ambassademedewerkers, Afghaanse tolken en lokaal personeel in veiligheid brengen.

Aanvankelijk sprak minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) slechts van één militair transporttoestel. Daar werd wel aan toegevoegd dat Defensie niet alles aangaande operaties in Afghanistan openbaar maakt. Het is niet bekend of dat vliegtuig al in Kabul geland is. Boswijk weet niet hoeveel vluchten er uitgevoerd gaan worden.

Boswijk heeft zijn twijfels of de luchtbrug genoeg is. „De situatie is chaotisch en behoorlijk frustrerend voor iedereen die het ziet”, aldus de politicus. Hij wil dat Nederland er alles aan doet om Afghanen te ontzetten die Nederland geholpen hebben, maar zegt dat het moeilijk gaat zijn om hen allemaal op te sporen.

NIEUWS: Er zou niet één Nederlands militair vliegtuig op weg zijn naar Kabul om mensen te evacueren, maar er zou sprake zijn van een luchtbrug. Dat zegt CDA-Kamerlid @DerkBoswijk op @BNR pic.twitter.com/IzI47SqPrp

— BNR Nieuwsradio (@BNR) August 16, 2021

De situatie op de luchthaven in Kabul

‘Vijf doden in chaos luchthaven Kabul’

In de chaos op de luchthaven van Kabul zijn minstens vijf mensen om het leven gekomen. Dat hebben drie getuigen bevestigd aan persbureau Reuters. Eerder zagen Amerikaanse militairen zich genoodzaakt waarschuwingsschoten af te vuren bij een dreigende bestorming van de landingsbanen.

Het is niet duidelijk of de slachtoffers zijn geraakt door geweerschoten of in de verdrukking om het leven kwamen. Ook is onbekend hoeveel gewonden er zijn gevallen. Van officiële zijde is nog niets bevestigd.

Momenteel kunnen er geen commerciële vluchten vertrekken of arriveren op de luchthaven van Kabul, zegt de Afghaanse Luchtvaartautoriteit. De militaire vluchten, die van een ander deel van het vliegveld vertrekken, kunnen nog wel landen. Daartoe behoren de evacuatievluchten die vele landen naar Kabul hebben gestuurd.

#Breaking: At least three people have been killed by gunfire at Kabul airport.

Heavy gunfight going on. pic.twitter.com/yxfVnwbMFn

— Ahmer Khan (@ahmermkhan) August 16, 2021

Taliban: we zullen burgers niet aanvallen

Iedereen die dat wil kan vreedzaam van de luchthaven van Kabul terugkeren naar huis. Dat heeft een Taliban-functionaris maandag gezegd, meldt persbureau Reuters. Hij zei dat de extremistische groep burgers niet zal aanvallen.

Volgens de Taliban-functionaris heeft de beweging inmiddels 90 procent van alle overheidsgebouwen in het land in handen. Ook staan bijna alle controleposten in Kabul onder controle van de groep. De Taliban zei geen berichten te hebben ontvangen van gevechten elders in het land.

De organisatie zei eerder dat de „oorlog in het land voorbij is” en dat de Taliban hun doelen hebben bereikt. Zondag bereikte de beweging het presidentiële paleis van Kabul.

Twitter avatar ccpcciea ملکي تلفات او سمع شکایات The Islamic Emirate has ordered its Mujahideen and once again instructs them that no one is allowed to enter anyone’s house without permission. Life, property and honor of none shall be harmed but must be protected by the Mujahedeen.
#Kabul

Luchtvaartmaatschappijen mijden Afghaans luchtruim

Meerdere luchtvaartmaatschappijen gaan voorlopig niet meer over het Afghaanse luchtruim vliegen. Onder meer British Airways, Virgin Atlantic en United Airlines mijden het gebied, meldt persbureau ANP. KLM had al eerder laten weten het luchtruim voorlopig te mijden.

Er waren al eerder beperkingen ingesteld door meerdere landen. Vliegtuigen uit de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Frankrijk moesten een hoogte van minstens 7,6 kilometer aanhouden boven Afghanistan, behalve voor vluchten naar Kabul. Emirates en Air India mijden Kabul voeren voorlopig geen vluchten naar de Afghaanse hoofdstad uit.

Sinds het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 is er internationaal meer aandacht voor de risico’s van vliegen boven conflictregio’s.

Een toestel van Qatar Airways stijgt op uit Kabul. Foto Wakil Kohsar/AFP

Britse minister Defensie: Taliban hebben de macht overgenomen

De Taliban hebben de macht in Afghanistan overgenomen. Dat zei de Britse minister Ben Wallace maandagochtend tegen Sky News. Hij voegde eraan toe dat Londen geen troepen naar het land gaat sturen.

„Ik erken dat de Taliban het land nu besturen”, zei de minister. „Ik bedoel, je hoeft geen politiek wetenschapper te zijn om te zien dat dat is waar we nu zijn”. Op de vraag of de Britten de Taliban zouden erkennen gaf Wallace een ontwijkend antwoord.

Wallace zei het te betreuren dat de terreurgroep de macht in Afghanistan heeft kunnen grijpen. Hij verwacht forse vluchtelingenstromen ten gevolge van de machtsovername.

"I acknowledge the Taliban are in control of the country."

Defence Secretary @BWallaceMP tells @KayBurley that he "felt a real sense of sadness" yesterday as Afghan forces "melted away so quickly".

Live updates: https://t.co/hvSf2Fdq5C #KayBurley pic.twitter.com/9m0ZbdHusg

— Sky News (@SkyNews) August 16, 2021

Ook Saoedi-Arabië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea evacueren ambassadepersoneel

Ook Nieuw-Zeeland, Saoedi-Arabië en Zuid-Korea zijn bezig met het evacueren van hun ambassadepersoneel uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat schrijft persbureau AP maandag. De Saoediërs hebben zondagavond hun laatste medewerkers uit het land gehaald.

Nieuw-Zeeland stuurt een C-130 Hercules militair luchttransporttoestel om te helpen bij het ontzetten van 53 Nieuw-Zeelanders en door de ambassade ingehuurd Afghaans personeel en hun gezinnen. Volgens premier Jacinda Ardern worden honderden mensen uit het land teruggehaald. Zij riep de Taliban op om burgers toe te staan Afghanistan veilig te verlaten. „De hele wereld kijkt toe”, aldus Ardern.

Ook Zuid-Korea heeft zijn ambassade in Kabul gesloten en heeft het gros van zijn personeel overgebracht naar een onbekend land in het Midden-Oosten. Een paar medewerkers, onder wie ambassadeur Choi Tae-ho, zijn op een veilige locatie in Afghanistan achtergebleven om de evacuatie van Zuid-Koreaanse burgers te helpen ondersteunen. Dat zullen er niet veel zijn: naar schatting woonden vijf Zuid-Koreanen in Afghanistan voor Seoul hen in juni opriep het land binnen tien dagen te verlaten vanwege de terugtrekking van Amerikaanse en NAVO-troepen.

Zorg ervoor dat mensen Afghanistan veilig kunnen verlaten, schrijven ruim 60 landen

In totaal 69 landen hebben alle betrokken partijen in de Afghaanse machtsstrijd zondagavond opgeroepen om het vertrek van mensen uit Afghanistan te respecteren en te faciliteren. In een gemeenschappelijke verklaring roepen zij op dat zowel buitenlanders als Afghanen die weg willen het land veilig moeten kunnen verlaten. Ook Nederland heeft het document ondertekend.

Twitter avatar SecBlinken Secretary Antony Blinken The United States joins the international community in affirming that Afghans and international citizens who wish to depart must be allowed to do so. Roads, airports, and border crossing must remain open, and calm must be maintained. https://t.co/lsNdsPETsW

Onder de ondertekenaars zijn verder onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Japan. Zij vinden dat machthebbende partijen „de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid hebben om menselijk leven en eigendom te beschermen en om de veiligheid en publieke orde te herstellen”. In de oproep staat dat vliegvelden en grensovergangen geopend moeten blijven en wordt opgeroepen tot kalmte.

De afgelopen dagen proberen veel mensen via de luchthaven van Kabul Afghanistan te ontvluchten. Dat heeft met name de afgelopen twee dagen tot chaotische taferelen geleid. Maandag vuurden Amerikaanse militairen op het vliegveld waarschuwingsschoten in de lucht om te voorkomen dat een menigte van honderden burgers de landingsbanen zou bestormen.

Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English #US forces fire in the air at #KabulAirport to prevent hundreds of civilians running onto the tarmac, a US official says. https://t.co/2vc7iuFmgj https://t.co/CsyrGoLdRk

Oekraïens vliegtuig evacueert Nederlanders uit Kabul

Een onbekend aantal Nederlanders is door een Oekraïens vliegtuig geëvacueerd uit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat schrijft de Oekraïense minister van minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba maandag op Twitter. Het is niet bekend wanneer en waarheen het vliegtuig vertrokken is.

Twitter avatar DmytroKuleba Dmytro Kuleba Ukrainian aircraft stationed in Afghanistan took citizens of Ukraine, the Netherlands, Croatia, Belarus, Afghanistan out of Kabul. They’re safe now. We don’t abandon our people & help others. In case of further requests, will do everything possible to help Ukrainians & foreigners

Behalve Nederlanders werden ook burgers uit Oekraïne, Wit-Rusland, Kroatië en Afghanistan meegenomen op de vlucht. „Zij zijn nu veilig”, aldus Koeleba. „Wij laten onze mensen niet in de steek en helpen anderen.”

Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) liet zondagavond weten militair luchttransport naar Kabul te sturen om de daar aanwezige tolken en ambassademedewerkers en hun gezinnen te ontzetten.

Twitter avatar MinBijleveld Ank Bijleveld Situatie in Afghanistan is nu heel fragiel en onzeker. We doen er alles aan om tolken, ambassade personeel en gezinnen in veiligheid te brengen. Daarbij zetten we ook militair luchttransport in.

Volgens Taliban is ‘aan oorlog een einde’ in Afghanistan, wil aansluiting internationale politiek

Met de inname van provinciehoofdsteden, de zetel van het presidentieel paleis en het vertrek van president Ashraf Ghani en de regering, hebben de Taliban hun doel bereikt: „we waren uit op de de vrijheid van ons land en de onafhankelijk van onze mensen”. Aldus Mohammad Naeem, de man die als woordvoerder optreedt voor de Taliban, in een verklaring tegenover televisiezender Al Jazeera. Persbureau Reuters citeert maandagochtend uitgebreid uit het interview.

De Taliban stellen dat de beweging, nu „oorlog voorbij is” in Afghanistan, geen paria wil zijn, maar hoopt op een vreedzame verhoudig met de internationale gemeenschap. Binnen afzienbare tijd zal duidelijk moeten worden wat voor regime de beweging zal doorvoeren - volgens Naeem vormt de sharia nog altijd de basis voor het bestuur van de Taliban, maar zal daarbinnen respect zijn voor de positie en rechten van vrouwen en minderhedengroepen.

In internationaal opzicht willen de Taliban dus niet geïsoleerd worden. Al moet volgens de woordvoerder inmiddels wel duidelijk zijn wát voor bemoeienis zij acceptabel vinde: „We denken niet dat buitenlandse troepenmachten hun gefaalde ervaringen in Afganistan nog eens zullen herhalen.”

Lees ook: De Taliban willen alleen verder regeren

Officiële reactie Amerikaanse president Joe Biden blijft uit

De Amerikaanse president Joe Biden is blijkens de eerder gedeelde tweet druk bezig met het terughalen van eigen civiel en militair personeel en Afghaanse medewerkers - maar méér heeft hij over de situatie in Afghanistan nog niet laten weten. De laatste verklaring van de Democratische president zelf stamt van afgelopen zaterdag. Over de opmars van de Taliban en hun inname van provinciehoofdsteden en uiteindelijk Kabul, heeft hij nog geen direct woord gezegd.

Die stilte leidt tot veel kritiek, die in afgelopen dagen al groeide op de beslissing tot terugtrekking van eenheden uit Afghanistan en de snelheid waarmee die vanaf juni heeft plaatsgevonden. De inmiddels opgestapte Afghaanse president Ashraf Ghani noemde die eerder al „te abrupt” voor zijn eigen staatsapparaat.

In Washington D.C. gingen zondag enkele honderden demonstranten naar het Witte Huis om hun onvrede te uiten over Bidens beslissing en het uitblijven van een reactie. De Verenigde Staten hebben „Afghanistan achtergelaten” en „Afghanen verraden”, zo staat te lezen op de protestborden:

Foto Ken Cedeno/Reuters
Foto Ken Cedeno/Reuters
Foto Ken Cedeno/Reuters

VN-secretaris Guterres: ‘diep verontrust’ over humanitaire crisis, positie van vrouwen

De Taliban en andere partijen in Afghanistan moeten „terughoudend betrachten” zodat „levens worden beschermd en aan de humaninataire behoeften van burgers kan worden voldaan”. Die oproep komt van António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Volgens hem blijft het internationaal orgaan betrokken bij Afghanistan en willen de verenigde landen zich blijven inzetten voor het welzijn van Afghaanse burgers en het waarborgen van de mensenrechten in het land.

Volgens de VN-baas bereiken analisten al de eerste berichten over „grove mensenrechtenschendingen”, en geweld dat in de door de Taliban overlopen gebieden leidt tot extra vluchtelingenstromen. In het bijzonder stond Guterres stil bij het lot van vrouwen en meisjes.

Lees ook de getuigenissen van enkele vluchtelingen in het belegerde Kabul: ‘We willen vrede, dan kunnen we weer naar huis’

De nacht in Kabul: chaos op internationaal vliegveld, ambassade VS vertrekt

Met de ontwikkelingen van zondag is de Afghaanse hoofdstad in enkele uren tijd in chaos vervallen: in de afgelopen nacht deelden journalisten ter plaatse beelden van het internationale vliegveld, vanwaar toestellen vanwege de enorme hoeveelheid mensen die proberen aan boord te komen of zich op de startbaan verzameld hebben in de hoop weg te komen, amper kunnen opstijgen.

Beelden van het internationale vliegveld van Kabul, verspreid door de lokale zender TOLO:

Twitter avatar TOLOnews TOLOnews Video: Afghans crowded #Kabul airport Sunday night hoping to board international flights. #Afghanistan https://t.co/NXHxog0AAQ

Maandagochtend vroeg heeft de Amerikaanse regering laten weten dat het internationale vliegveld van Kabul volledig in handen is van de eigen eenheden. Militairen organiseren de luchtverkeersleiding en zullen dat volgens de ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken in ieder geval voor de „komende dagen” doen, om eigen burgers en Afgaans personeel het land uit te krijgen. Sinds vrijdag werden enkele duizenden Amerikaanse eenheden weer naar Afghanistan gestuurd om daarbij te assisteren en personeel te beschermen; dat worden er in totaal zesduizend, volgens de verklaring.

Volgens het Witte Huis wordt president Joe Biden ook op de hoogte gehouden van de evactuatie:

Twitter avatar WhiteHouse The White House This morning, the President and Vice President met with their national security team and senior officials to hear updates on the draw down of our civilian personnel in Afghanistan, evacuations of SIV applicants and other Afghan allies, and the ongoing security situation in Kabul. https://t.co/U7IpK3Hyj8

Inmiddels is bijna al het ambassadepersoneel van de Verenigde Staten naar het vliegveld gebracht, zo meldde AFP rond 02.00 uur in de nacht van zondag op maandag. Na de terugtrekking van Amerikaanse troepen, heeft ook de diplomatieke missie Afghanistan verlaten: in Kabul is de vlag van de ambassade gestreken. Onderwijl zitten de Taliban in de hoofdstad, waar zij zondagavond laat vanaf het presidentieel paleis de overwinning claimden.

Lees hier een eerder blog terug over de opmars van de Taliban en overname van Kabul