In beeld

De zoveelste klap voor Haïti in korte tijd

Terwijl nabestaanden en hulpdiensten nog altijd zoeken naar slachtoffers van de zware aardbeving, zaterdag in Haïti, wordt gevreesd voor meer natuurgeweld. Maandag of dinsdag wordt het land vermoedelijk getroffen door een tropische storm, met mogelijk aardverschuivingen door zware regenval. Te midden van alle politieke chaos na de recente moord op president Moïse en de coronapandemie, is het natuurgeweld de zoveelste klap voor geplaagd Haïti in korte tijd.
Op dit satellietbeeld van de zuidwestelijke stad Les Cayes is een deel van de verwoesting te zien die een aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter zaterdag aanrichtte in Haïti. Het officiële dodental van de natuurramp stond zondagavond op 1.279, met nog vele duizenden vermisten.
Foto Handout / AFP
Haïtianen zoeken naar persoonlijke bezittingen in hun door de aardbeving verwoeste woningen. De schade aan huizen, kerken, scholen en ziekenhuizen is groot.
Joseph Odelyn / AP
De aardbeving is de zoveelste klap voor Haïti in korte tijd. Het armste land van het westelijk halfrond werd in juli opgeschrikt door de moord op president Jovenel Moïse en deze maandag of dinsdag komt naar verwachting tropische storm Grace aan land. De zware regenval kan tot aardverschuivingen leiden.
Een Haïtiaanse militair helpt bij het ruimen van puin bij een ingestort huis.
Foto REUTERS/Ralph Tedy Erol
Omstanders kijken naar het lichaam van een dodelijk slachtoffer van de beving. In 2010 werd Haïti getroffen door een beving die naar schatting 160.000 tot 200.000 levens eiste.
Foto AP/Joseph Odelyn
De beving heeft brede scheuren getrokken in het asfalt van een autoweg. Vooral het zuidwesten van het Caraïbische land is zwaar getroffen, de hoofstad Port-au-Prince, in 2010 sterk geraakt, is relatief gespaard gebleven.
Foto Stanley LOUIS / AFP
In het puin worden nog steeds slachtoffers aangetroffen. Hoewel het dodental zeker verder zal oplopen, lijkt de beving niet zo dodelijk als in 2010. Toen het epicentrum dichter bij de hoofdstad lag.
Foto AP/ Joseph Odelyn
Oxiliene Morency schreeuwt op deze foto haar verdriet uit, kort nadat ze te horen heeft gekregen dat haar 7-jarige dochter is omgekomen bij de beving.
Foto Joseph Odelyn / AP
Ook de brandweer wordt ingezet bij de speurtocht naar mogelijke overlevenden tussen de brokstukken van een ingestort gebouw.
Foto AP/ Joseph Odelyn
Greogory André toont een foto van zijn broer Remossa, die omgekomen is bij de beving.
Foto Joseph Odelyn / AP
Onder meer de Verenigde Staten hebben hulpverleners gestuurd naar Haïti, zoals deze manschappen van de Coast Guard in Florida, die helpen bij de evacuatie van een gewonde per helikopter.
Foto Coast Guard
De Haïtiaanse zorg, die al overbelast was door de corona-epidemie, kan de toestroom van gewonden op meerdere plekken niet aan.
Foto Reginald LOUISSAINT JR / AFP
Patiënten worden in de openlucht behandeld op brancards en matrassen.
Foto Joseph Odelyn / AP
Haïtianen die dakloos zijn geraakt na de ramp slapen op het gazon van een ziekenhuis in Les Cayes.
Foto Joseph Odelyn / AP