Zeker 28 doden door tankexplosie in Libanon

Ontploffing Een wagen met brandstof is zondagochtend vroeg ontploft in Libanon. Daarbij vielen 28 doden en raakten 79 mensen gewond.
Militairen en reddingswerkers bij bergingswerkzaamheden enkele uren na de ontploffing
Militairen en reddingswerkers bij bergingswerkzaamheden enkele uren na de ontploffing Foto Omar Ibrahim/Reuters

Door een tankexplosie in de noordelijke regio Akkar in Libanon zijn zondagochtend zeker 28 doden gevallen. Nog eens 79 mensen raakten gewond, meldt het ministerie van Volksgezondheid volgens internationale persbureaus. Het is nog onduidelijk wat de explosie precies veroorzaakt heeft.

Militaire en veiligheidsbronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat het leger een brandstoftank in beslag had genomen op de zwarte markt en op het moment van de explosie benzine aan het uitdelen was aan bewoners.

Volgens Reuters zouden zeker tweehonderd mensen getuige zijn geweest van de explosie. Ziekenhuizen in het noorden van Libanon roepen inwoners op om bloed te doneren voor de gewonden. Minister Hamad Hassan (Volksgezondheid) vraagt de ziekenhuizen op Twitter om de gewonden op te nemen, op kosten van de regering. De instellingen dreigen door de economische crisis in het land de deuren te moeten sluiten.

Lees ook: Als er één dingetje mis gaat, is het in de Libanese havenstad Tripoli game over

Libanon verkeert momenteel in een zware economische crisis. Het land kampt al maanden met brandstoftekorten. Zaterdag maakte het leger bekend duizenden liters benzine en diesel in beslag te hebben genomen die distributeurs in het hele land aan het hamsteren waren. Militairen hebben eigenaren van benzinestations gedwongen om benzine te verkopen aan klanten. Sommigen weigerden dat te doen, in de hoop nog meer winst te maken als de prijzen zouden stijgen.

De ontploffing van zondag gebeurde iets meer dan een jaar na de grote explosie in de haven van Beiroet. Daarbij vielen zeker 218 dodelijke slachtoffers.