Tweede Kamer debatteert woensdag over coronacrisis

De Tweede Kamer houdt aanstaande woensdag tijdens het zomerreces een debat over de ontwikkelingen rond de coronacrisis. Afgelopen vrijdag gaven demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) een persconferentie waarin ze onder meer versoepelingen voor het hoger onderwijs aankondigden.

Ook spraken ze over mogelijke momenten waarop de komende tijd coronamaatregelen opgeheven kunnen worden. Zo hoopt het kabinet dat per 20 september voor de hele samenleving de anderhalvemeterregel kan worden afgeschaft. Per 30 augustus geldt dat al voor het hoger onderwijs en het mbo.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) komen die versoepelingen te vroeg, zo gaf Rutte toe tijdens de persconferentie. Ook de landelijke GGD-koepel vreest dat door het loslaten van maatregelen een risico ontstaat op meer coronabesmettingen, stelde de organisatie vrijdagavond.

De Kamer komt dinsdag al terug van reces voor een debat over de ontwikkelingen in Afghanistan. Het zomerreces duurt tot 6 september. De ministerraad kwam afgelopen vrijdag weer voor het eerst bij elkaar.

Lees ook: Opheffen van alle coronamaatregelen komt in zicht Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ziekenhuisbezetting nagenoeg stabiel, 2.349 positieve tests