Taliban roepen overwinning uit vanuit presidentiële paleis

Talibanstrijders vanachter het presidentiële bureau in het paleis in Kabul.
Talibanstrijders vanachter het presidentiële bureau in het paleis in Kabul. Foto Zabi Karimi/AP

De Taliban hebben de overwinning uitgeroepen vanuit het presidentiële paleis in Kabul. „Ons land is bevrijd en de moedjahedien zegevieren in Afghanistan”, zei een strijder op Al Jazeera, vanachter het bureau dat tot voorkort behoorde tot president Ashraf Ghani. Moedjahedien betekent strijder voor het (islamitische) geloof.

„We hebben bereikt wat we wilden: vrijheid voor ons land en onafhankelijkheid voor ons volk. Ons leiderschap en de aard van het regime in Afghanistan zullen nu snel duidelijk worden”, zei een woordvoerder.

De Taliban zeggen dat iedereen die met de vorige regering heeft samengewerkt, amnestie verleend zal worden. Ook kondigen ze aan een ‘Islamitisch Emiraat Afghanistan’ op te gaan richten. Onder het vorige Islamitische Emiraat Afghanistan onder leiding van de Taliban (van 1996 tot 2001) hadden vooral vrouwen veel minder vrijheden. Zo mochten ze niet naar school, niet werken en niet zonder mannelijke begeleiding het huis uit.

„De prestatie van de moedjahedien is ongeëvenaard”, zei de hooggeplaatste Talib Baradar, in een videoverklaring op Al Jazeera over de snelheid waarmee zijn groepering Afghanistan innam. Hij vervolgde dat „de echte uitdaging om effectief te regeren, nu pas begint”.

De strijders namen het paleis in uren nadat president Ashraf Ghani het land ontvlucht was.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban roepen overwinning uit vanuit presidentiële paleis