Taliban kondigen aan Kabul in te gaan, beweren plunderingen te willen voorkomen

De Taliban hebben hun strijders opgedragen de Afghaanse hoofdstad in te gaan, meldt het Afghaanse medium TOLO. Talibanstrijders gaan naar eigen zeggen de stad in „om plunderingen te voorkomen” nu veiligheidsdiensten van de regering in verschillende stadsdelen hun posten hebben verlaten.

Alle berichten die op dit moment vanuit de Taliban naar buiten worden gebracht lijken erop gericht te zijn de bevolking gerust te stellen over hun aanstaande machtsovername. Woordvoerder Zabihullah Mujahid benadrukt volgens TOLO dat „de veiligheidssituatie nu onder controle zal zijn”. Tegenover de BBC zei Taliban-onderhandelaar Suhail Shaheen dat de mensen in Kabul „hun leven zeker zijn” en vervolgde: „We verzekeren de mensen in Afghanistan, met name die in Kabul, ervan dat hun eigendommen en hun leven veilig zijn – er zal op niemand wraak worden genomen.” Shaheen belde de BBC zelf live in een uitzending.

NBC-journalist Richard Engel is in Kabul en stelt meerdere gewapende Talibanstrijders in de straten te hebben gezien. Hij heeft het over „tientallen” strijders, waarvan meerdere in voertuigen van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Twitter avatar RichardEngel Richard Engel Saw dozens of Taliban on streets of kabul, some in new Afghan security vehicles. I suspect over the next several hours/overnight many many more will be coming.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Afghaanse president Ghani heeft het land verlaten’