‘Onderhandelaars van Taliban onderweg naar president’

Een Afghaanse militair in Kabul.
Een Afghaanse militair in Kabul. Foto Reuters

Onderhandelaars van de Taliban zouden op weg zijn naar het presidentiële paleis van Ashraf Ghani om te praten over een machtsoverdracht. Dat melden Afghaanse functionarissen aan persbureau AP. De Taliban willen Kabul zonder geweld overnemen van de Afghaanse regering.

Het lijkt erop dat de Afghaanse regering daar ook op aanstuurt. De overgang zal vreedzaam plaatsvinden, zegt waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Abdul Satar Mirzakwal tegen de Afghaanse nieuwszender Tolo News. Volgens hem wordt de stad niet aangevallen.

Ondertussen is ook het Verenigd Koninkrijk begonnen met het evacueren van burgers en ambassadepersoneel uit Kabul. Er zijn al 3.300 Afghanen en hun familie naar het VK gebracht. Rusland heeft daarentegen aangegeven niet van plan te zijn de ambassade te evacueren, zegt een diplomaat tegen het Russische persbureau Interfax. De medewerkers blijven „rustig” doorwerken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Taliban in gesprek met Afghaanse regering over ‘vreedzame overgave’