Nederlandse ambassade Kabul ontruimd en verplaatst

De Nederlandse ambassade in Kabul is afgelopen nacht ontruimd en verplaatst naar een locatie nabij het vliegveld. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag op Twitter.

De ambassade is door de verhuizing niet meer bereikbaar op het oude telefoonnummer, schrijft het ministerie. Defensie meldde eerder op de middag dat het een militair vliegtuig naar Afghanistan stuurt om ambassadepersoneel, tolken en hun gezinnen uit Afghanistan op te halen.

Ook andere ambassades trekken personeel terug uit Kabul, waaronder die van de Verenigde Staten, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het Canadese ambassadepersoneel is momenteel onderweg terug naar Canada. Het land heeft alle consulaire activiteiten in Afghanistan „tijdelijk opgeschort”. De ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig nog wel op zijn post.

Italië evacueert vanavond ook ambassadepersoneel, meldt persbureau Reuters. Of de Italiaanse ambassadeur ook wordt gerepatrieerd en de ambassade daarmee wordt opgeheven, is nog niet zeker.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Afghaanse president Ghani heeft het land verlaten’