Analyse: De Taliban willen alleen verder regeren

Omstanders groeten de Taliban strijders die Kabul binnen komen rijden.
Omstanders groeten de Taliban strijders die Kabul binnen komen rijden. Foto Jim Huylebroek/The New York Times

Sneller dan wie ook voor mogelijk had gehouden hebben de Taliban zondag hun herovering van Afghanistan voltooid. Met taferelen die deden denken aan het chaotische vertrek uit Saigon aan het eind van de Vietnamese oorlog probeerden de Amerikanen en andere westerse landen hun diplomaten en andere landgenoten ijlings per helikopter of per vliegtuig uit Kabul te evacueren. De eerste Taliban-strijders waren op dat moment al in de buitenwijken van de Afghaanse hoofdstad gesignaleerd.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid liet echter zondagmiddag in een twitterbericht weten dat de fundamentalistische strijders opdracht hadden „voor de poorten van Kabul te wachten en niet te proberen de stad binnen te gaan”. In plaats daarvan toog een Taliban-delegatie naar het presidentieel paleis om te onderhandelen over de voorwaarden voor een vreedzame overgave. Maar veel viel er niet meer te onderhandelen voor president Ashraf Ghani en zijn regering. Zondagmiddag volgde het bericht dat ook Ghani zelf het land inmiddels heeft verlaten. De Taliban willen alleen verder regeren.

Afghaanse vrouwen, die vrezen voor een nieuwe golf van repressie, liepen zondag volgens ooggetuigen huilend over straat. Wanhopige inwoners namen intussen zoveel mogelijk geld op bij banken en probeerden per auto te vluchten voor de Taliban. De afloop daarvan was echter ongewis omdat alle uitvalswegen inmiddels in handen van de Taliban zijn.

Lees hier de hele analyse van de herovering van Afghanistan: Met de opmars van de Taliban in Kabul is Afghanistan na 20 jaar weer terug bij af. Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Druk op luchthaven Kabul neemt toe, NAVO helpt evacueren