Ghani: ik verliet het land om bloedvergieten te voorkomen

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft inderdaad zijn land verlaten. In een Facebookpost zegt hij: „Ik verliet het land om bloedvergieten te voorkomen.” Dat melden internationale persbureaus. Ghani vertelde niet waar hij naartoe is gevlucht.

De president stelde in de post dat als hij was gebleven, het tot een gewelddadige strijd met de Taliban was gekomen. „Ik kwam voor een moeilijke keuze te staan”, schrijft Ghani. „De Taliban hadden duidelijk gemaakt dat ze bereid waren een bloedige aanval uit te voeren op heel Kabul om mij te verdrijven.” Dat zou, stelt hij „resulteren in een humanitaire catastrofe in de zes miljoen inwoners tellende stad.”

Abdullah Abdullah, oud-minister en voorzitter van de Afghaanse Verzoeningsraad (HCNR) die de vredesgesprekken met de Taliban moest gaan leiden, zei eerder op de dag dat Ghani’s vertrek de positie van Afghanistan ten opzichte van de Taliban verder verslechterd heeft.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Druk op luchthaven Kabul neemt toe, NAVO helpt evacueren