Druk op luchthaven Kabul neemt toe, NAVO helpt evacueren

NAVO-personeel helpt op dit moment om het vliegveld van Kabul open te houden en evacuaties te coördineren. Dat meldt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De BBC meldt dat veel luchtvaartpersoneel de luchthaven heeft verlaten, waardoor balies onbemand zijn.

Onder meer de Nederlandse en de Amerikaanse ambassadeurs zijn uitgeweken naar het vliegveld van Kabul. De Amerikaanse vlag die boven de ambassade wapperde is ook meegenomen naar het vliegveld en wordt ook geëvacueerd.

Honderden Afghanen, onder wie regeringsmedewerkers, vrouwen en kinderen, zijn naar het vliegveld getrokken in de hoop een vliegtuigstoel te kunnen bemachtigen en het land te kunnen ontvluchten, meldt persbureau Reuters. Veel mensen zien de luchthaven als de laatste kans om te vluchten nu de Taliban de hoofdstad hebben omsingeld en er strijders in de stad gezien zijn.

De Amerikaanse ambassade heeft ondertussen een verklaring uitgestuurd waarin Amerikaanse staatsburgers worden opgeroepen een schuilplaats te zoeken. „De veiligheidssituatie verslechtert razendsnel”, schrijft de ambassade. „Ook op het vliegveld. We ontvangen berichten dat het vliegveld onder vuur ligt.” Dit bericht kan op dit moment niet onafhankelijk bevestigd worden, en er zijn geen andere bronnen beschikbaar die ondersteunen dat het vliegveld inderdaad onder vuur ligt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Druk op luchthaven Kabul neemt toe, NAVO helpt evacueren