Albanië en Kosovo gaan tijdelijk Afghaanse vluchtelingen opvangen

Albanië en Kosovo gaan tijdelijk Afghaanse vluchtelingen opvangen die aanspraak maken op een visum voor de VS. De Amerikaanse regering heeft de twee Balkanlanden gevraagd als tussenstop te fungeren. Afghanen die voor de Amerikanen hebben gewerkt kunnen dan in veiligheid hun visumproces doorlopen. Om hoeveel vluchtelingen het zal gaan, is niet bekendgemaakt.

„We zeggen niet alleen geen ‘nee’ omdat onze grote bondgenoten dat vragen, maar omdat wij Albanië zijn”, schrijft de Albanese premier Edi Rama in een Facebookpost. De Kosovaarse president Vjosa Osmani schrijft op haar Facebookaccount: „Zonder twijfel en zonder voorbehoud heb ik ingestemd met deze humanitaire operatie”, meldt persbureau Reuters.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Druk op luchthaven Kabul neemt toe, NAVO helpt evacueren