Dodental zware aardbeving Haïti loopt op naar 227

Natuurramp De aardbeving, met een kracht van 7.2, trof het zuidwesten van het Caribische eiland. Interimpresident Henry noemt de schade „enorm”. Honderden mensen raakten gewond of worden vermist.
Een ingestort gebouw in de plaats Les Cayes, in het zuidwesten van Haïti.
Een ingestort gebouw in de plaats Les Cayes, in het zuidwesten van Haïti. Foto Delot Jean/AP

Bij een aardbeving met een kracht van 7.2 in het zuidwesten van Haïti zijn zaterdag minstens 227 doden gevallen. Dat hebben de autoriteiten laten weten. Nog minstens honderden mensen worden vermist of zijn gewond geraakt.

Interimpresident Ariel Henry spreekt van „enorme schade” en heeft voor de komende maand de noodtoestand afgekondigd. De precieze omvang van de verwoesting en het verlies van mensenlevens moet nog duidelijk worden. Haïtiaanse reddingswerkers zoeken tussen de puinhopen naar overlevenden. Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben hulp aangeboden.

Het epicentrum van de aardbeving was ruim 150 kilometer ten westen van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Volgens Henry liggen sommige dorpen in de buurt van het epicentrum compleet in puin. „De plaatselijke ziekenhuizen worden overspoeld door gewonden en mensen met botbreuken”, zei hij tegen de pers. „Er moet ontzettend veel gedaan worden. We moeten de gewonden verzorgen, maar ook voedsel, hulpmiddelen, tijdelijke huisvesting en psychische ondersteuning verzorgen.”

De Amerikaanse geologische dienst USGS houdt er rekening mee dat de beving „een hoog aantal slachtoffers” heeft gemaakt. „De ramp is waarschijnlijk wijdverspreid”, aldus de instantie. Op sociale media zijn inmiddels de eerste foto’s verschenen van ingestorte gebouwen.

Aardbeving van 2010

Met een kracht van 7.2 zou de aardbeving sterker zijn dan de beving die in 2010 grootschalige verwoesting aanrichtte op het Caribische eiland. Die aardschok had een kracht van 7.0. Opgaves van het dodental lopen uiteen van 160.000 tot ver boven de 200.000. Verschil met de aardbeving van elf jaar geleden is wel dat het epicentrum toen veel dichter bij Port-au-Prince was dan nu het geval is. In die dichtbevolkte stad wonen bijna 1 miljoen mensen, grofweg een tiende van de Haïtiaanse bevolking. De schade in de hoofdstad was destijds groot.

De komende dagen krijgt Haïti, waar in de nasleep van de aardbeving meerdere kleine naschokken waren, mogelijk nog meer natuurgeweld te verduren. De tropische storm Grace bereikt het eiland mogelijk begin volgende week.

In Haïti, een van de armste landen van de wereld, was het de afgelopen tijd politiek zeer onrustig. Begin juli schoten buitenlandse huurlingen president Jovenel Moïse dood in zijn ambtswoning. Moïse had banden met de gewapende bendes die het land volgens kenners in de praktijk in hun macht hebben.