Vaccinatieplicht voor Canadese ambtenaren, ziekenhuis Aruba overbelast

Premier van Canada Justin Trudeau bezoekt een vaccinatiestraat in Montreal.
Premier van Canada Justin Trudeau bezoekt een vaccinatiestraat in Montreal. Foto Andrej Ivanov/Reuters
  • Canadese ambtenaren moeten vanaf eind oktober kunnen laten zien dat ze gevaccineerd zijn, kondigde de minister van Intergouvernementele zaken vrijdag aan. De plicht gaat gelden voor zo’n 300.000 Canadezen die werken voor de overheid, en daarnaast voor honderdduizenden mensen die een baan hebben bij een door de overheid beheerd bedrijf. Zo moeten bijvoorbeeld werknemers van de luchtvaartbranche, spoorwegen en zeevaart een prik halen. Tests zullen beschikbaar blijven voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden om medische redenen. Canada heeft een hoge vaccinatiebereidheid: meer dan 82 procent van de bevolking heeft ten minste één dosis van een coronavaccin gehad. Desondanks is het aantal besmettingen in het land door de deltavariant in de afgelopen twee weken verdubbeld.
  • Op het eiland Aruba is het enige ziekenhuis overbelast door het hoge aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt. Niet-urgente behandelingen zijn uitgesteld. Dat meldt persbureau ANP. De regering vraagt de Arubanen voorzichtig te rijden, om verkeersslachtoffers die ziekenhuisbedden innemen te voorkomen. Op vrijdag werden bijna tweehonderd nieuwe besmettingen geconstateerd op Aruba. In totaal liggen nu 54 coronapatiënten in het ziekenhuis in Oranjestad, waarvan zeven op de intensive care. Het ziekenhuis heeft 172 bedden.
  • De Australische politie heeft op zaterdag besloten de coronaboetes flink te verhogen voor inwoners van de staat New South Wales: het overtreden van de geldende thuisblijfregels en het liegen tegen contactonderzoekmedewerkers kan een boete van maximaal 5.000 Australische dollar (ruim 3.000 euro) opleveren. Voorheen was dit maximaal 1.000 Australische dollar (ruim 600 euro). Mensen die zonder reden op het platteland verblijven, waar nu ook een lockdown van een week geldt, kunnen een boete van 3.000 dollar (bijna 2.000 euro) krijgen. Op vrijdag nam het aantal geconstateerde coronabesmettingen met 414 toe – een recordaantal.