Natuurramp

Tientallen doden door watersnood in Turkije

Minstens 31 mensen zijn om het leven gekomen door overstromingen en aardverschuivingen in het noorden van Turkije, aldus Turkse autoriteiten vrijdag. Naar verwachting loopt het dodental op tot enkele honderden. De overstromingen zijn veroorzaakt door zware regenval op woensdag in de Zwarte Zee-kustprovincies Bartin, Kastamonu, Sinop en Samsun. Meer dan 1.700 mensen moesten worden geëvacueerd. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in Kastamonu, waar een rivier buiten de overs trad en de plaats Bozkurt onder water zette.

De Turkse president Erdogan bezocht vrijdag het rampgebied. De viering van het 20-jarig bestaan van regeringspartij AK werd geannuleerd. Erdogan verwees bij zijn bezoek naar rampen elders: „Zoals in veel delen van de wereld worstelt ons land met natuurrampen. Dat is net zo als in Amerika, Canada, Duitsland en andere delen van Europa. Onze hoop is om met de minst mogelijke schade aan deze rampen te ontsnappen.” De overstromingen volgen op omvangrijke bosbranden in zuid-Turkije, met name in de toeristische kustprovincies Mugla en Antalya. (AP)