Gevaccineerde scholieren en leraren hoeven niet meer in quarantaine

In het nieuwe schooljaar hoeven leraren en leerlingen in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs na contact met een besmet persoon niet meer in quarantaine als ze
minstens twee weken volledig ingeënt zijn tegen corona. Dat heeft het ministerie van Onderwijs vrijdagavond laten weten aan persbureau ANP. Iedereen die in het middelbaar onderwijs niet gevaccineerd is, moet twee keer per week een coronazelftest doen.

Vrijdagavond maakten demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) onder andere de coronamaatregelen voor het nieuwe schooljaar bekend. De anderhalvemeterregel blijft voorlopig van kracht, net als de mondmaskerplicht in gangen en kantines.

De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, denkt dat er vanaf 20 september verdere versoepelingen voor middelbare scholen mogelijk zijn. De raad wijst er op dat met name het handhaven van het dragen van mondkapjes bij scholieren lastig is, „zo bleek aan het einde van afgelopen schooljaar”. De raad hoopt die maatregel dan ook snel vaarwel te kunnen zeggen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gevaccineerde scholieren en leraren hoeven niet meer in quarantaine