Russisch blusvliegtuig crasht in Turkije: acht doden

Noodweer Bij de crash, in de buurt van de stad Adana, kwam de volledige bemanning om. Het gaat om drie Turken en vijf Russische militairen.
Een bosbrand in de Zuid-Turkse provincie Mugla. Het blusvliegtuig stortte enkele honderden kilometers naar het oosten neer.
Een bosbrand in de Zuid-Turkse provincie Mugla. Het blusvliegtuig stortte enkele honderden kilometers naar het oosten neer. Foto Emre Tazegul/AP

Een Russisch blusvliegtuig dat in Turkije was om daar de bosbranden te bestrijden, is zaterdag neergestort. Daarbij zijn alle acht inzittenden om het leven gekomen, meldt de Turkse afdeling persbureau Sputnik op basis van het Russische ministerie van Defensie. Vijf van de slachtoffers waren Russische militairen, drie hadden de Turkse nationaliteit.

Het vliegtuig, een Beriev Be-200, stortte neer in de buurt van de stad Adana. Daar woeden al weken bosbranden. Het ongeluk zou zijn gebeurd tijdens de landing na afloop van de blusmissie. In het zuiden van Turkije woedden de afgelopen weken grote bosbranden. Daarbij kwamen acht mensen om het leven. Tienduizenden inwoners werden geëvacueerd. Inmiddels zijn de branden volgens de minister van Land- en Bosbouw onder controle.

In het noorden van Turkije is het dodental van de overstromingen die zich daar de afgelopen dagen voltrokken, opgelopen tot veertig. Dat meldde de Turkse autoriteit voor beheer van rampen en noodsituaties eerder op zaterdag. In totaal zijn nu zo’n 2.500 inwoners van de steden Bartin, Kastamonu en Sinop geëvacueerd. Meer dan driehonderd mensen zijn opgegeven als vermist, zei oppositiepoliticus Hasan Baltaci tegen de lokale tv-zender Halk TV.

De overstromingen zijn het gevolg van zware regenval in het gebied. Sinds woensdag regent het veel in het noorden van Turkije. Tijdens een bezoek aan de getroffen regio noemde minister Suleyman Soylu (Binnenlandse zaken) dit de „ernstigste overstromingsramp” die hij ooit heeft gezien, aldus persbureau AP. Het water stond op sommige plaatsen drie tot vier meter hoog. Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ging naar het gebied en beloofde verwoeste huizen, wegen en bruggen te herstellen. Vijf bruggen stortten door het water in, twee andere raakten beschadigd.

Lees ook: Turkse rel over blusvliegtuigen die niet kunnen vliegen