‘CBR krijgt achterstand door corona niet weggewerkt’

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) krijgt het niet voor elkaar de achterstanden die door de coronamaatregelen zijn ontstaan in te lopen, meldt Trouw op basis van cijfers van het bureau. Meer dan 300.000 leerlingen moeten hun praktijkexamen nog doen, zo’n 450.000 mensen het theorie-examen. Volgens Trouw is dat ongeveer de helft van het aantal mensen dat gewoonlijk examen doet in een jaar. De wachttijd kan oplopen tot vier maanden.

In een reactie aan persbureau ANP laat het CBR weten dat het inhalen „langzaam maar gestaag” gaat. „Maar het gaat ook om enorm veel niet afgenomen examens. Die krijg je niet zomaar weggewerkt.”

In het voorjaar bleek al dat het CBR zo’n 600.000 examens, praktijk en theorie, moest inhalen. Daarop kondigde directeur Alexander Pechtold een pakket van maatregelen aan om de achterstanden in te lopen: examinatoren werd gevraagd over te werken, gepensioneerden werden teruggehaald en het CBR zou honderd nieuwe examinatoren aannemen bovenop de toenmalige vijfhonderd. Volgens Trouw gaat de werving niet zoals gehoopt. Pas aan het eind van het jaar zal een eerste klas van twintig mensen klaar zijn met de opleiding.

Het lage slagingspercentage zorgt voor extra vertraging, schrijft Trouw. 53 procent slaagt in een keer, onder meer door rijscholen die hun verdienmodel hebben gemaakt van het afnemen van meerdere dure examens. Een vijfde van de achtduizend rijscholen heeft een slagingspercentage van 15 procent of lager.

Lees ook: ‘Het CBR heeft het niet getroffen met de leiding, de afgelopen jáááren’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gevaccineerde scholieren en leraren hoeven niet meer in quarantaine