Opnieuw fors meer griepprikken ingekocht vanwege extra vraag

Het ministerie van Volksgezondheid heeft net als vorig jaar meer griepprikken ingekocht om aan de verwachte extra vraag te kunnen voldoen. Dit jaar kocht het ministerie bijna 4,8 miljoen griepprikken in, vorig jaar lag dat aantal op ruim 4,1 miljoen. Voor de coronapandemie kocht het ministerie jaarlijks ruim 3 miljoen doses van het vaccin in.

Vorig jaar vroeg staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS, ChristenUnie) vanwege de hoge vraag gezonde 60-plussers van de prik af te zien, zodat alle 70-plussers de prik konden halen. Dat scenario wil het ministerie nu met de extra inkoop voorkomen, meldt een woordvoerder.

In Nederland ontvangen jaarlijks 6 miljoen mensen een uitnodiging voor een griepprik, die in oktober en november wordt gezet. De doelgroepen die een uitnodiging krijgen zijn onder meer mensen van 60 jaar en ouder en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. Hoeveel mensen de griepprik vorig jaar hebben ontvangen is nog niet bekend.

Afgelopen jaar was er vanwege de coronamaatregelen sprake van een milder griepseizoen dan normaal. De onvoorspelbaarheid van de huidige situatie, waarin steeds meer coronamaatregelen worden losgelaten, maakt dat het ministerie nog altijd een hogere vraag verwacht en dat het griepvirus weer meer zou kunnen rondgaan.

Lees meer over andere virussen tijdens de pandemie: De pandemie brengt andere virussen uit evenwicht Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gezondheidsautoriteiten in VS keuren derde prik aan kwetsbaren goed, Israël begonnen met toedienen