GGD: versoepelingen onderwijs komen te vroeg

Studenten op de Technische Universiteit Eindhoven.
Studenten op de Technische Universiteit Eindhoven. Foto Bart van Overbeeke/ANP

De landelijke GGD-koepel vindt dat de versoepelingen voor het hoger onderwijs te vroeg komen. Dat heeft de GGD GHOR Nederland vrijdagavond laten weten na de persconferentie van het kabinet. Door het loslaten van maatregelen ontstaat er een risico op meer coronabesmettingen, stelt de organisatie.

Vrijdagavond maakte demissionair premier Mark Rutte (VVD) bekend dat vanaf 30 augustus geen anderhalve meter afstand meer in acht genomen hoeft te worden op het mbo, het hbo en universiteiten. Wel komt er een maximale groepsgrootte van 75 mensen in collegezalen en moeten buiten de zalen mondkapjes gedragen worden.

Rutte merkte in de persconferentie al op dat die versoepelingen vroeger komen dan was geadviseerd door het Outbreak Management Team (OMT). „Mét het OMT vinden wij dat waakzaamheid juist in deze komende weken geboden blijft, willen we de versoepelingen verantwoord kunnen blijven voortzetten”, schrijft GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet.

De GGD-koepel had liever gezien dat de versoepelingen pas 19 september zouden worden doorgevoerd. „Pas op dat moment heeft iedereen de gelegenheid gehad om volledig gevaccineerd te zijn inclusief de periode van twee weken immuniteitsopbouw”, schrijft de organisatie. De koepel wijst er ook op dat terugkerende vakantiegangers de komende weken het virus mee naar Nederland kunnen nemen. Nu de opening van het hoger onderwijs toch doorgaat, roept de GGD GHOR op er goed op toe te zien dat de overige, nog wel geldende maatregelen worden nageleefd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet hoopt 20 september anderhalve meter los te laten