Laatste nieuws coronacrisis

Kabinet hoopt 20 september anderhalve meter los te laten

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog is afgesloten. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag 13 augustus:

 • Het kabinet heeft in een persconferentie enkele aankondigingen gedaan. Vanaf 30 augustus vervalt de anderhalvemeterregel in het hoger onderwijs. Gemikt wordt om per 20 september landelijk de afstandsmaatregelen los te laten. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) riep mensen die dat nog niet gedaan hebben op zich te laten vaccineren. Nachtclubs blijven tot zeker 1 november dicht.
 • De evenementensector houdt op 21 augustus een landelijke demonstratie tegen het coronabeleid van het kabinet. De branche vindt dat zij te weinig perspectief krijgt geboden en wijst erop dat jongeren dringend behoefte hebben aan festivals.
 • De ziekenhuisbezetting nam voor de vierde dag op rij af. Er werden vrijdag 646 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis behandeld. Het aantal geregistreerde besmettingen steeg juist met 104 naar 2.718, en zes mensen overleden.
 • De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit heeft toestemming gegeven om kwetsbare mensen een derde prik te geven tegen het coronavirus. Mensen met een verzwakt immuunsysteem zouden gebaat zijn bij een zogeheten ‘booster shot’
 • Lees hier het coronanieuws van zaterdag 14 en zondag 15 augustus.

Landelijke demonstratie evenementensector op 21 augustus

De evenementensector houdt op zaterdag 21 augustus een landelijke demonstratie uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Dat hebben de organisatoren vrijdag bekend gemaakt. Vrijdagavond lieten demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weten dat er voorlopig niet versoepeld wordt voor evenementen.

Ruim driehonderd festivals en organisatoren sluiten zich aa n bij de actie, die de naam ‘Unmute Us’ gaat dragen. Onder meer de organisatoren van Lowlands, DGTL, North Sea Jazz, Best Kept Secret, A State of Trance en Soenda doen mee. Er zal een „vreedzame demonstratie” plaatsvinden in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en mogelijk nog andere steden.

Unmute Us stelt dat het kabinet beloften gebroken heeft door niet te versoepelen voor festivals. „Bij organisatoren én bezoekers maakt teleurstelling plaats voor boosheid en onbegrip”, aldus de organisatie. „Het hele jaar is ons een worst voorgehouden, van ‘Dansen met Janssen’ tot ‘The Summer of Love’. De inzet en solidariteit van jongeren krijgt echter nu nul op rekest.”

De sector stelt dat festivals een positieve bijdrage kunnen leveren om de toename van psychische klachten onder jongeren te kenteren. Jasper Goossen van Apenkooi Events stelt dat hij vreest dat de „vaccinatiebereidheid onder jongeren hierdoor alleen maar zal afnemen”.

Bezoekers van een dancefestival op het evenemententerrein van Walibi Holland tijdens een optreden van Colin Benders. Foto Koen van Weel/ANP

GGD: versoepelingen onderwijs komen te vroeg

De landelijke GGD-koepel vindt dat de versoepelingen voor het hoger onderwijs te vroeg komen. Dat heeft de GGD GHOR Nederland vrijdagavond laten weten na de persconferentie van het kabinet. Door het loslaten van maatregelen ontstaat er een risico op meer coronabesmettingen, stelt de organisatie.

Vrijdagavond maakte demissionair premier Mark Rutte (VVD) bekend dat vanaf 30 augustus geen anderhalve meter afstand meer in acht genomen hoeft te worden op het mbo, het hbo en universiteiten. Wel komt er een maximale groepsgrootte van 75 mensen in collegezalen en moeten buiten de zalen mondkapjes gedragen worden.

Rutte merkte in de persconferentie al op dat die versoepelingen vroeger komen dan was geadviseerd door het Outbreak Management Team (OMT). „Mét het OMT vinden wij dat waakzaamheid juist in deze komende weken geboden blijft, willen we de versoepelingen verantwoord kunnen blijven voortzetten”, schrijft GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet.

De GGD-koepel had liever gezien dat de versoepelingen pas 19 september zouden worden doorgevoerd. „Pas op dat moment heeft iedereen de gelegenheid gehad om volledig gevaccineerd te zijn inclusief de periode van twee weken immuniteitsopbouw”, schrijft de organisatie. De koepel wijst er ook op dat terugkerende vakantiegangers de komende weken het virus mee naar Nederland kunnen nemen. Nu de opening van het hoger onderwijs toch doorgaat, roept de GGD GHOR op er goed op toe te zien dat de overige, nog wel geldende maatregelen worden nageleefd.

Studenten op de Technische Universiteit Eindhoven. Foto Bart van Overbeeke/ANP

Formule 1 Zandvoort gaat officieel door met beperkte bezetting

De Formule 1-wedstrijd op het circuit van Zandvoort gaat officieel door begin september. Dat heeft de organisatie achter het evenement vrijdagavond bekendgemaakt. Wel wordt het aantal aanwezigen teruggeschroefd naar twee derde van de capaciteit. Volgens persbureau ANP komt dat neer op zo’n 67.000 mensen per dag.

Donderdag meldden bronnen rond het kabinet al aan verschillende media dat de Grote Prijs in Zandvoort mag doorgaan. Het evenement valt in een andere categorie dan bijvoorbeeld meerdaagse muziekfestivals met overnachting, die tot zeker 20 september niet zijn toegestaan.

„Voor mij is het glas twee derde vol,” zegt sportief directeur Jan Lammers over het doorgaan van de race. „We gaan het gewoon doen. Dit jaar weliswaar in afgeslankte vorm, maar ondanks dat, zal de strijd om het wereldkampioenschap in een prachtige oranje ambiance worden gestreden.”

Twitter avatar f1_dutchgp Dutch Grand Prix 𝗦𝘁𝗶𝗹𝗹 𝗴𝗼𝗶𝗻𝗴 𝘀𝘁𝗿𝗼𝗻𝗴. 𝗦𝘁𝗶𝗹𝗹 𝗰𝗼𝘂𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗱𝗼𝘄𝗻! ⏰

#DutchGP #F1 #Formula1 #ReadyToRoar

Langer gratis coronatests voor reizen

Nederlanders kunnen langer gebruik maken van de mogelijkheid om een coronatest voor op reis vergoed te krijgen door de overheid. Dat heeft het kabinet vrijdag laten weten. De regeling geldt tot 1 oktober, dat zou aanvankelijk tot 1 september zijn.

In veel landen is het verplicht een negatieve test te laten zien om de grens over te mogen. De regeling werd ingevoerd om Nederlanders de kans te bieden op vakantie te kunnen in landen waarvoor inreisbeperkingen gelden op een moment dat nog niet iedereen de kans had zich te laten vaccineren.

Nachtclubs en discotheken ook na 20 september dicht

Ook na 20 september moeten discotheken en nachtclubs dicht blijven, maakte Rutte bekend bij de persconferentie. Als de anderhalvemeterregel op die datum in de rest van het land kan worden losgelaten, is samenkomen in een club volgens het kabinet nog te risicovol.

1 november werd genoemd als mogelijke datum dat de dan nog geldende coronaregels kunnen worden versoepeld, en het nachtleven dus weer open kan. Maar dat is „echt een datum in de lucht,” aldus Rutte, „dat is nog heel onzeker”. De demissionaire premier benadrukte wel dat de sector beroep kan doen op financiële steun, en dat dit ook na 1 oktober het geval zal zijn.

De Jonge: geen plannen voor vaccinatieplicht

Nederland stevent af op een vaccinatiegraad van 85 procent. „We blijven alles op alles zetten om die vaccinatiegraad verder te verhogen, want des te beter beschermen we onszelf en elkaar”, zei De Jonge. Zowel hij als premier Rutte zei dat het in Nederland een vrijwillige keuze blijft om je te laten vaccineren. In andere landen wordt gediscussieerd over een vaccinatieplicht of is daar al een vorm van ingevoerd.

1,8 miljoen mensen nog geen immuniteit, duizenden kunnen nog in ziekenhuis belanden

Het gaat de goede kant op met de vaccinatiegraad, aldus demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). „Hadden we in het begin geweten dat het er zoveel zouden worden, hadden we daarvoor getekend,” zei hij tijdens de persconferentie. Toch moeten het er nog meer worden,

Toch zijn er zo’n 1,8 miljoen mensen die geen immuniteit hebben opgebouwd, zei de minister, omdat ze zich niet hebben laten vaccineren en ook nog niet besmet zijn geraakt. „Van hen zouden duizenden zo ziek kunnen worden, dat ze naar het ziekenhuis moeten, en de zorg weer overbelast raakt.” Het kabinet zet „alles op alles” om de graad verder omhoog te brengen.

Zodra iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, wordt verwacht dat mensen een eigen bijdrage leveren aan een toegangsbewijs voor horeca en evenementen, aldus De Jonge. Het is nog niet bekend hoe hoog die bijdrage wordt. Momenteel is testen voor toegang nog gratis.

Het is op een aantal plekken mogelijk om je te laten vaccineren zonder dat je een afspraak hebt. De locaties zijn te zien op www.prikkenzonderafspraak.nl, aldus De Jonge. Dit om het voor mensen zo makkelijk mogelijk te maken zich te laten vaccineren.

Vanaf 20 september afscheid anderhalve meter

Het kabinet mikt erop om per 20 september de anderhalvemeterregel landelijk los te laten, aldus premier Rutte. Daarmee zijn de meeste andere beperkingen ook vervallen. Wel blijven nachtclubs en disco’s nog gesloten. Het definitieve besluit over de versoepeling van de afstandsregel wordt op 17 september genomen.

Bij horeca, evenementen en kunstvertoon moet bij aanwezigheid van meer dan 75 personen gewerkt worden met toegangsbewijzen. Daarvoor moet je gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of een negatieve coronatest van maximaal 24 uur oud.

Rutte zei niet hoe hoog een dergelijke bijdrage wordt. Voordat de keuze wordt gemaakt om de afstandmaatregel los te laten vraagt het kabinet om advies bij het Outbreak Management Team (OMT), waarbij de vaccinatiegraad leidend is. Rutte hamerde erop dat de voorgenomen versoepelingen ervan afhangen hoe het de komende weken verloopt qua besmettingen en slechts „met potlood” worden opgeschreven nu.

Geen anderhalvemeterregel meer voor mbo, hbo en universiteit

Op mbo-, hbo- en universitair onderwijs hoeft vanaf 30 augustus de anderhalve meter afstand niet meer in acht genomen te worden. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) zojuist gezegd op de persconferentie. Zo kan er weer fysiek onderwijs gevolgd worden.

Wel blijft een aantal maatregelen gelden, zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen en het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen aldus Rutte. Ook blijft het dringend advies aan studenten om twee maal per week preventief met zelftesten te werken. De versoepelingen gaan eerder in dan het OMT heeft geadviseerd.

Om 19.00 uur persconferentie, dit wordt verwacht

Om 19.00 uur geven demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) weer een persconferentie over de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus. Via ingewijden aan verschillende media lekte de afgelopen dagen al het een en ander uit. Verwacht wordt dat de volgende zaken worden bekendgemaakt:

 • De anderhalvemeterregel op het mbo, hbo en universiteiten komt te vervallen, zodat alle leerlingen weer fysiek onderwijs kunnen volgen. Wel komt er een maximaal aantal studenten van 75 dat in een collegezaal aanwezig mag zijn. Deze versoepelingen gelden waarschijnlijk niet voor middelbare scholen. Daar moet voorlopig de anderhalve meter afstand gehouden worden. Ook blijven mondkapjes verplicht in gangen, aula’s en kantines.
 • De Formule 1-wedstrijd op het circuit van Zandvoort kan begin september toch gereden worden. Dat zou eigenlijk niet kunnen, omdat het een meerdaags evenement betreft. Omdat er geen overnachtingen op de locatie plaatsvinden en bezoekers vaste zitplaatsen op een buitentribune hebben, kan de Grote Prijs volgens het kabinet verantwoord doorgaan.
 • Het kabinet kijkt ernaar of er over een week meer mogelijk is voor horeca en evenementen. Nu geldt nog de anderhalvemeterregel en moeten cafés om middernacht de deuren sluiten. Mocht er niets veranderen, is er half september een nieuw weegmoment. Het tonen van een test- of vaccinatiebewijs zal voorlopig nog de norm blijven.
 • Verder mikt het kabinet erop om in de derde week van september de anderhalvemeterregel in het hele land los te laten. Mogelijk vervalt dan ook de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. De regeringscoalitie schat dat medio november alle coronabeperkingen kunnen worden losgelaten. Dan zouden nachtclubs weer open kunnen.
 • Vrijdag vond voor het eerst sinds begin juli weer een reguliere ministerraad plaats. Daar spraken Rutte en De Jonge over de te nemen stappen.

  Reproductiegetal coronavirus stijgt van 0,78 naar 0,87

  Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen van 0,78 naar 0,87, zo kwam vandaag via het coronadashboard van de overheid naar buiten. Het RIVM berekende het nieuwe reproductiegetal op basis van het aantal besmettingen op donderdag 19 juli. Dat het reproductiegetal, ook wel R-getal, nog altijd onder de 1 ligt, betekent dat de pandemie niet langer exponentieel groeit. Honderd met het coronavirus besmette mensen, besmetten twee weken geleden gemiddeld 87 anderen.

  Na versoepelingen van het kabinet in juni, steeg het R-getal deze zomer plotseling heel snel. Op 2 juli was het R-getal met 2,98 op zijn hoogtepunt. Destijds werd de snelle stijging verklaard door de doorgevoerde versoepelingen, onder meer in de nachthoreca. Die versoepelingen werden teruggedraaid, waarna het R-getal weer snel tot onder de 1 daalde.

  ‘Kabinet hoopt anderhalvemeterregel in september los te laten’

  Het demissionaire kabinet hoopt de anderhalvemeterregel medio september los te laten. Dat melden de NOS en persbureau ANP op basis van ingewijden. Als de coronacijfers het toestaan, zou de afstandsregel in het hele land komen te vervallen.

  Ook vervalt de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer mogelijk medio september. Naast de besmettings- en ziekenhuiscijfers zullen ook de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) meespelen in het uiteindelijke besluit tot de versoepeling. Volgens de NOS schat het kabinet in dat in november alle maatregelen kunnen worden geschrapt. Dan zouden nachtclubs en discotheken ook weer open kunnen.

  Vanavond om 19.00 uur geven demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) een persconferentie over de situatie rond het coronavirus, waarin meer bekend wordt over eventuele versoepelingen in de komende maanden.

  Een rij voor een pinautomaat in Den Bosch. Foto Merlin Daleman

  Denemarken schaft mondkapjesplicht af, Noorwegen versoepelt nog niet

  Denemarken schaft de mondkapjesplicht volledig af. Vanaf zaterdag is het ook voor mensen zonder zitplek niet meer verplicht om in het openbaar vervoer of op veerboten een mondmasker te dragen. Dat waren de enige gelegenheden dat het nog moest. Dat heeft het ministerie van Transport vrijdag bekendgemaakt.

  De plicht zou eigenlijk pas per 1 september verdwijnen, maar is vervroegd omdat het volgens de autoriteiten goed gaat met de volksgezondheid. Daarnaast heeft een groot deel van de Deense bevolking minstens één vaccinatie gehad. Denemarken versoepelde eerder deze maand ook al de coronamaatregelen. Het digitale bewijs dat Denen bijna overal moesten laten zien, is bij steeds meer gelegenheden niet meer nodig. Per 1 oktober moet de pas volledig verdwijnen.

  Lees ook: Denen hebben straks geen coronapas meer nodig

  In Noorwegen gaan universiteiten na de vakantie open zonder anderhalve meter afstand en hoeven kinderen onder de twaalf jaar niet meer in quarantaine als ze in contact zijn gekomen met iemand die besmet was met het coronavirus. De laatste stap van het openingsplan, die al twee keer is uitgesteld, zet de Noorse regering nog niet. Dat laten de autoriteiten afhangen van de vaccinatiegraad, melden Noorse media vrijdag. Pas drie weken nadat iedereen boven de achttien jaar de gelegenheid heeft gekregen om een prik te halen, wil de regering de laatste maatregelen versoepelen.

  2.718 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, zes mensen overleden

  Tussen de ochtenden van donderdag en vrijdag zijn 2.718 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een stijging van 104 tests ten opzichte van een dag ervoor, zo is te zien in RIVM-cijfers.

  Ook overleden zes mensen aan de gevolgen van het coronavirus, één minder dan een dag eerder. Dat wil niet zeggen dat alle personen in de afgelopen 24 uur stierven, soms worden overlijdens pas later doorgegeven.

  Afgelopen woensdag kampte de landelijke GGD-koepel met een technische storing. Omdat die koepel dagelijks de besmettingscijfers doorgeeft aan het RIVM, is niet bekend of alle jongste cijfers dateren van de periode tussen donderdag- en vrijdagochtend.

  Ziekenhuisbezetting neemt voor de vierde dag op rij af

  Voor de vierde dag op rij is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen gedaald. Op dit moment worden 646 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen behandeld, drie minder dan op donderdag. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  De daling is te danken aan vrijgekomen bedden op de IC’s. Op die afdelingen liggen momenteel 196 coronapatiënten, veertien minder dan een etmaal eerder. Op de verpleegafdelingen nam de bezetting sinds donderdag juist toe. Daar worden nu 450 mensen met Covid-19 behandeld, elf meer dan een etmaal geleden.

  Festivalorganisator ID&T is teleurgesteld over waarschijnlijk uitblijven van versoepelingen voor sector

  Evenementenorganisator ID&T reageert, alvast vooruitlopend op de persconferentie van het kabinet van vanavond, teleurgesteld op de aan te kondigen versoepelingen. Donderdag lekte uit dat het mbo en het hoger onderwijs met ingang van het nieuwe studiejaar onder voorwaarden weer fysiek onderwijs mogen geven. Ook kondigt het kabinet later vanavond waarschijnlijk aan dat de Formule 1-race in Zandvoort doorgaat met beperkte capaciteit.

  Voor de evenementenbranche echter, heeft het kabinet waarschijnlijk geen versoepelingen in petto. Rosanne Janmaat, operationeel directeur van ID&T, noemt het in een verklaring „niet meer uit te leggen” dat wedstrijden in het betaald voetbal en de Formule 1 met tienduizenden bezoekers doorgang kunnen vinden terwijl de evenementenbranche zich nog altijd aan strikte regels moet houden. „Het enige wat wij ‘veilig’ zouden kunnen is samenkomen met 750 mensen, wat simpelweg niet rendabel te maken is.”

  In juli spande ID&T samen met veertig branchegenoten een kort geding aan tegen de staat naar aanleiding van het kabinetsbesluit van 9 juli om meerdaagse evenementen te staken. De organisaties noemden het besluit toen „onrechtmatig en onzorgvuldig”. Na aanvullende toelichting van het OMT lieten de evenementenorganisaties de rechtszaak begin augustus vallen.

  Lees meer over de verwachte versoepelingen: Een nieuwe stap: studeren zonder afstand

  Geneesmiddelenautoriteit VS geeft fiat voor derde prik aan kwetsbaren

  De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft donderdag toestemming gegeven voor het toedienen van een derde dosis vaccin van BioNtech/Pfizer of Moderna aan mensen met een verzwakt immuunsysteem. Meegewogen in het besluit zijn de oplopende besmettingscijfers in de Verenigde Staten en het risico dat kwetsbaren lopen op een ernstig ziekteverloop van Covid-19. „Na een grondige beoordeling van de beschikbare gegevens” heeft de FDA geconcludeerd dat mensen met een verzwakt immuunsysteem na een derde prik beter beschermd zijn tegen Covid. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten die een orgaantransplantatie ondergaan.

  De Verenigde Staten zijn niet het eerste land dat besluit tot het mogelijk maken van een derde prik. Onder meer Israël en Duitsland hebben die stap gezet. Israël is zelfs al begonnen met het toedienen van derde prikken aan vijftigplussers. In Nederland zijn hiervoor nog geen concrete plannen bekendgemaakt. Het kabinet heeft de Gezondheidsraad en het OMT om advies gevraagd over de eventuele voordelen van een derde prik. De uitkomsten verschijnen naar verwachting in het najaar.

  In de wetenschap is nog geen consensus over de voordelen van een derde prik. Vaccin-ontwikkelaars zijn er wel van overtuigd. Volgens Pfizer neemt de werkzaamheid van het vaccin in de loop van de tijd iets af en kan een extra injectie de afweer een impuls geven. Ook Moderna ziet het nut van een derde prik. Het Amerikaanse bedrijf wijst op eerdere onderzoeken die uitwezen dat de Deltavariant makkelijker door de vaccinbescherming breekt dan de Alfavariant.

  Een lerares wordt ingeënt met een coronavaccin in de stad Hartford in de Amerikaanse staat Connecticut. Foto Joseph Prezioso/AFP

  Opnieuw fors meer griepprikken ingekocht vanwege extra vraag

  Het ministerie van Volksgezondheid heeft net als vorig jaar meer griepprikken ingekocht om aan de verwachte extra vraag te kunnen voldoen. Dit jaar kocht het ministerie bijna 4,8 miljoen griepprikken in, vorig jaar lag dat aantal op ruim 4,1 miljoen. Voor de coronapandemie kocht het ministerie jaarlijks ruim 3 miljoen doses van het vaccin in.

  Vorig jaar vroeg staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS, ChristenUnie) vanwege de hoge vraag gezonde 60-plussers van de prik af te zien, zodat alle 70-plussers de prik konden halen. Dat scenario wil het ministerie nu met de extra inkoop voorkomen, meldt een woordvoerder.

  In Nederland ontvangen jaarlijks 6 miljoen mensen een uitnodiging voor een griepprik, die in oktober en november wordt gezet. De doelgroepen die een uitnodiging krijgen zijn onder meer mensen van 60 jaar en ouder en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. Hoeveel mensen de griepprik vorig jaar hebben ontvangen is nog niet bekend.

  Afgelopen jaar was er vanwege de coronamaatregelen sprake van een milder griepseizoen dan normaal. De onvoorspelbaarheid van de huidige situatie, waarin steeds meer coronamaatregelen worden losgelaten, maakt dat het ministerie nog altijd een hogere vraag verwacht en dat het griepvirus weer meer zou kunnen rondgaan.

  Lees meer over andere virussen tijdens de pandemie: De pandemie brengt andere virussen uit evenwicht

  Aruba stelt begin schooljaar met twee weken uit tot 1 september

  Op Aruba is het begin van het nieuwe schooljaar met twee weken uitgesteld tot 1 september. Aanleiding is een forse stijging van het aantal positieve tests op het eiland de afgelopen weken, evenals de relatief lage vaccinatiegraad onder kinderen. Ook andere coronaregels zijn aangescherpt. Zo geldt voorlopig een verbod op dansen en harde muziek in uitgaansgelegenheden, alleen achtergrondmuziek is nog toegestaan. Dat heeft minister-president Evelyn Wever-Croes donderdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie, meldt persbureau ANP.

  Donderdag zijn op Aruba 138 nieuwe coronagevallen en twee nieuwe Covid-doden geregistreerd. Sinds eind juli schommelt het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen grofweg tussen de 60 en 160, met een uitschieter van ruim 260 op 6 augustus. Deze aantallen waren sinds april niet meer gezien en baren de lokale autoriteiten zorgen. De regering stelt voorlopig geen avondklok in. Maar als de maatregelen niet leiden tot een forse daling van het aantal besmettingen, is dat onvermijdelijk, aldus de minister-president.

  Afgelopen zaterdag besloten de Arubaanse autoriteiten ook al tot een verscherping van de coronaregels. Sindsdien is het dragen van mondkapjes weer verplicht in openbare ruimtes. Ook moeten alle uitgaansgelegenheden om middernacht sluiten en is het gebruik van alcohol in het openbaar verboden.

  Avondklok op Curaçao
  In tegenstelling tot op Aruba is op Curaçao sinds donderdag wel weer een avondklok van kracht vanwege de verslechterde coronasituatie, meldt onder meer de NOS. De avondklok geldt van middernacht tot 04.30 uur. Daarnaast is het dragen van mondkapjes verplicht bij een bezoek aan de supermarkt of aan de kapper.

  Op Curaçao is het coronavirus sinds medio juli weer opgelaaid. Donderdag zijn ruim zestig nieuwe positieve tests gemeld, terwijl van begin mei tot half juli dagelijks slechts een handvol nieuwe coronagevallen werd vastgesteld.

  CBS: hoogste ondernemersvertrouwen sinds begin metingen in 2008

  Ondernemers in Nederland zijn steeds optimistischer over de toekomst. Het vertrouwen nam in het begin van het derde kwartaal van 2021 toe naar het hoogste niveau sinds 2008, toen de Conjunctuurenquête Nederland voor het eerst werd afgenomen. Dat melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW vrijdagochtend.

  Vooral in de horecasector nam het vertrouwen flink toe, maar ook andere bedrijfstakken zien de toekomst rooskleurig tegemoet. Alleen in de bouwsector is de stemming licht gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Ondanks de coronacrisis ervaart 32 procent van de ondernemers geen belemmeringen bij de bedrijfsactiviteiten. Wel kampte 23 procent van de bedrijven met een personeelstekort, met de zakelijke dienstverlening (35 procent) als uitschieter.

  Uit de eveneens vrijdagochtend verschenen kwartaalcijfers voor de detailhandel blijkt dat de omzet in het tweede kwartaal van 2021 ruim 8 procent hoger lag dan in dezelfde periode in 2020. Vooral de non-foodsector had meer inkomsten, zo’n 12 procent. De voedingssector zag de omzet beperkt stijgen. Volgens het CBS verwachten detailhandelaren dat de omzet in het derde kwartaal per saldo zal afnemen.

  Welkom in dit blog

  In dit blog houdt de redactie van NRC het nieuws over het coronavirus in Nederland en het buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van donderdag 12 augustus.

  • Universiteiten en hogescholen mogen de deuren weer openen zonder dat er afstandsregels gelden. Dat gaat het kabinet waarschijnlijk morgen aankondigen. Het aantal studenten dat toegelaten wordt in de collegezalen, zal wel beperkt zijn. De Formule 1-race op Zandvoort kan vermoedelijk met publiek doorgaan.
  • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen nam opnieuw iets af. Het ging om 649 mensen, zeven minder dan een dag eerder. Op de IC bleef de bezetting gelijk. Het aantal door het RIVM gemelde besmettingen zweeft sinds begin deze maand tussen de tweeduizend en drieduizend.
  • Op de Europese coronakaart werden de vier Nederlandse provincies Zeeland, Groningen, Friesland en Drenthe oranje in plaats van rood.

  Lees het hele coronablog van donderdag 12 augustus terug