Shell schikt vijftig jaar oude zaak wegens olieschade voor 95 miljoen euro

Nigeria

Shell gaat gemeenschappen in Zuid-Nigeria een schadevergoeding van omgerekend 95 miljoen euro betalen vanwege olieschade uit 1970, aldus een woordvoerder van het olie- en gasconcern.

Tijdens de burgeroorlog tussen de regio Biafra en de centrale regering van Nigeria tussen 1967 en 1970 raakten gas- en olie-installaties van Shell beschadigd. Daardoor ontstonden olielekkages die de omgeving ernstig vervuilden. De Ejama-Ebubu-gemeenschap spande daar een zaak over aan tegen de Nigeriaanse dochter van Shell, die al decennia loopt. In november stelde de hoogste rechter in Nigeria de te betalen vergoeding vast op 467 miljoen dollar. Vervolgens werd beslag gelegd op Shell-bezittingen. In februari dit jaar stapte het concern naar het Icsid, het investeringshof van de Wereldbank, uit protest daartegen. Deze zaak kan als drukmiddel gewerkt hebben bij het bereiken van een akkoord over een lager bedrag.

In een verklaring benadrukt Shell dat het met betaling van de schade „geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor de lekkages accepteert”. Volgens het concern zijn de lekkages destijds veroorzaakt door „derden”. Tegen Shell lopen meer procedures vanwege olielekkage. Zo oordeelde het gerechtshof in Den Haag in februari dat de Nigeriaanse dochter van Shell aansprakelijk is voor de schade die drie Nigeriaanse boeren en omwonenden in 2004 en 2005 leden door lekkages uit oliepijpleidingen.