‘Plek voor honderd coronapatiënten op ic’s in normale situatie’

Er is plek voor slechts honderd coronapatiënten op de intensive cares als ziekenhuizen weer teruggaan naar ‘normaal’ en geen reguliere zorg meer afschalen. Dat zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) donderdag tegen NU.nl.

Normaal gesproken beschikt Nederland over 950 ic-bedden. Daarvan was gemiddeld, voor de coronacrisis, 70 procent bezet. 188 bedden moeten beschikbaar blijven voor acute hulp, zoals reanimatie of na een verkeersongeval. Dat betekent dat er daarnaast nog ongeveer honderd bedden over blijven – deze kunnen dan gebruikt worden voor coronapatiënten. Gommers kan geen inschatting maken hoeveel bedden nodig zijn wanneer alle coronamaatregelen worden losgelaten.

Er is te weinig ic-personeel om het aantal bedden op te schroeven, zegt Gommers tegen de nieuwssite. Als er wel extra bedden nodig zijn, wordt daarvoor gezorgd door personeel van bijvoorbeeld operatiekamers of verpleegafdelingen te laten bijspringen of door één ic-verpleegkundige verantwoordelijk te maken voor meer patiënten dan normaal. Een structurele oplossing is dat niet, volgens hem. Studenten die aan de opleiding verpleegkunde beginnen, moeten nog een ic-opleiding volgen. „Voor we over die mensen kunnen beschikken, zijn we vijf tot zes jaar verder.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nieuw-Zeeland denkt pas in 2022 aan heropening landsgrenzen voor reizigers