Recensie

Recensie Muziek

Pianist Armstrong slaat brug naar de Renaissance

CD-recensie De Amerikaan Kit Armstrong brengt op zijn nieuwe dubbelabum muziek van renaissancecomponisten William Byrd en John Bull naar het hier en nu.

Pianisten zijn mazzelaars, vinden veel andere instrumentalisten. Vanwege de hoeveelheid stukken die zij op hun lessenaar kunnen zetten. Pianisten hebben – om Rachmaninov te parafraseren – genoeg muziek voor een heel mensenleven, maar nooit een leven lang genoeg om al die werken te kunnen spelen. Het nieuwe dubbelalbum van de Amerikaan Kit Armstrong is daar weer een mooie illustratie van. Hij vertolkt klaviermuziek van renaissancecomponisten William Byrd en John Bull, en wijdt aan deze tegengestelde naturen ook een boeiend essay: Byrd lijkt een heilige, ‘boef’ Bull moest vanwege een slechte reputatie Engeland ontvluchten.

Armstrong laat horen dat beiden op het klavier ware ontdekkers zijn. En dat de veel later uitgevonden piano een geschikt medium is om de schoonheid van hun werk bloot te leggen. Hij voert als kind van deze tijd via de vleugel fascinerende dialogen met Byrd en Bull. Armstrong overbrugt moeiteloos het bijna halve millennium dat hen van ons scheidt.