Recensie

Recensie Muziek

Opgepoetste opnames Bill Evans zijn majestueus

Het is een zo langzamerhand vermaard ‘tijdreizen’ van het Nederlands Jazz Archief. Was vorig jaar de vondst van Sonny Rollins-opnamen een treffer, nu vormen crispy, opgepoetste opnames van het Bill Evans Trio uit 1969 in de KRO-studio in Hilversum en de Amsterdamse RAI een waardevolle dubbelaar. Fanaten kennen er alleen inferieure bootleg-opnamen van.

Vanaf midden jaren zestig tot eind zeventig kwam de geliefde, in 1980 overleden Amerikaanse jazzpianist Bill Evans vaak spelen in Nederland. In 1969 was hij fit, had hij zijn verslaving onder controle en speelde zijn – tweede – goede jazztrio consistent en briljant. Met bassist Eddie Gomez en drummer Marty Morell kon hij duidelijk onbeperkt associëren, nooit de logische rode draad uit het oog verliezend in een o zo teder spel vol heldere structuren. Het Evans standards-repertoire mag veel verkend zijn, maar dit verveelt nooit. De twee bonustracks met het Metropole Orkest zijn majestueus.