Israël scherpt coronamaatregelen opnieuw aan

Mensen op de markt in Jeruzalem.
Mensen op de markt in Jeruzalem. Foto Hazem Bader/AFP

Het kabinet in Israël heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Deze gaan in de loop van volgende week in. Zo moeten winkels vanaf maandag weer een maximaal aantal klanten hanteren en moeten verschillende bedrijven vanaf woensdag een vaccinatiebewijs van bezoekers vragen. Dat melden lokale media op donderdag.

Het is een poging om het toenemende aantal besmettingen tegen te gaan in Israël, dat vanwege de snelle vaccinatiestrategie relatief snel uit de lockdown was. Sinds eind juni nemen de coronagevallen toe in het land. De mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes was de eerste maatregel die de overheid opnieuw invoerde. Dat was toen pas tien dagen afgeschaft.

De nieuwe maatregelen gelden voor iedereen boven de drie jaar. Kinderen onder de twaalf jaar, die niet gevaccineerd zijn, krijgen een gratis sneltest. Mensen die zelf besloten hebben geen vaccinatie te halen – en daardoor geen vaccinatiebewijs kunnen laten zien – moeten betalen voor hun test.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vier Nederlandse provincies op de Europese coronakaart kleuren oranje