Isolatieplicht na contact met besmetting vervalt voor gevaccineerde Engelsen

De Britse terrassen zitten weer vol.
De Britse terrassen zitten weer vol. Foto Henry Nicholls/Reuters

Volledig gevaccineerde Engelsen hoeven na maandag niet meer in zelfisolatie te gaan als ze contact hebben gehad met iemand die is besmet met het coronavirus. In plaats daarvan moeten ze zich laten testen op het coronavirus, zo luidt het vanaf volgende week geldende advies in Engeland. Dat gaat gelden voor zowel volwassen als jongere Engelsen. Pas als zij wel positief testen op het coronavirus, moeten ze in quarantaine, zo heeft de regering woensdagavond volgens lokale media besloten.

Minister Sajid David bevestigde dat hij volledig gevaccineerden wil vrijwaren van de isolatieplicht, die wettelijk was vastgelegd. Volgens David stelt „het krijgen van twee doses” Britten in staat „de verloren vrijheden terug te eisen”. De Britse regering gaat een stuk soepeler coronaregime voeren; volledig gevaccineerde Engelsen jonger dan achttien jaar die in contact zijn geweest met iemand die besmet is, wordt niet verplicht om een test te ondergaan. Ook hoeven ze zich in afwachting van de uitslag niet af te zonderen.

Engelsen die kunnen aantonen dat ze omwille van gezondheidsredenen zich niet laten vaccineren, zijn ook vrijgesteld van de isolatieregels. Wel gaat het dringende advies gelden om een mondkapje te dragen in afgesloten ruimtes voor degene die in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Ook werkt de regering aan het optuigen van speciale testruimtes op werkplekken, zodat bijvoorbeeld zorgmedewerkers zich kunnen laten testen in plaats van direct in quarantaine te gaan.

Daarmee reageert de Britse premier Boris Johnson op wat de ‘pingdemic’ is gaan heten. Omdat Britten - ongevaccineerd of volledig ingeënt - op hun telefoon een melding kregen van een contactmoment met iemand die besmet is, moesten zij verplicht in quarantaine. De druk op Johnson om dat beleid te versoepelen nam toe, doordat veel Britten vreesden dat de economie opnieuw stil kwam te staan. Zo zouden veel werknemers in de transportsector, de vuilnisophaaldienst en voedselbedrijven tien dagen in quarantaine moeten na de melding. Die plicht vervalt nu voor een testadvies.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vier Nederlandse provincies op de Europese coronakaart kleuren oranje