‘F1 Zandvoort mag doorgaan, niet met volle tribunes’

Bouwvakkers werken aan een tijdelijke tribune langs het circuit van Zandvoort.
Bouwvakkers werken aan een tijdelijke tribune langs het circuit van Zandvoort. Foto Remko de Waal/ANP

De Formule 1-race in Zandvoort mag doorgaan, maar wel met deels lege tribunes. Dat melden de NOS en het AD donderdag op basis van bronnen rond het kabinet. De Grand Prix van Nederland, gepland voor 3 tot en met 5 september, valt in een andere categorie dan de meerdaagse muziekfestivals met overnachting die in elk geval tot eind deze maand verboden zijn.

Langs het circuit staan tribunes met ongeveer 90.000 plaatsen, waarvan tijdens het race-evenement - bij loslaten van de anderhalvemeterregel - twee derde gevuld mag zijn. Dat bepalen althans de huidige regels over publiek bij sportwedstrijden, die naar verwachting na 1 september niet zullen veranderen. Vrijdag geeft het kabinet een persconferentie over het coronabeleid na deze maand.

Lees ook: Zandvoort zal langer moeten wachten op Formule 1

Als voorwaarde voor een twee derde bezetting zonder anderhalvemeter geldt momenteel wel dat toeschouwers een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat moeten laten zien. Bovendien zijn vaste zitplekken verplicht. Vermoedelijk zal dat op Zandvoort dus ook het geval zijn. Wat dit betekent voor de racefans die in Zandvoort kaartjes hadden voor in de heuvels naast het circuit, waar geen vaste zitplaatsen zijn, is onduidelijk. Het is ook nog onbekend hoe de beschikbare tribunestoeltjes verdeeld gaan worden onder de kaarthouders.

De organisatie van de Dutch Grand Prix heeft geregeld laten weten dat de race wat haar betreft alleen met volledig gevulde tribunes kan doorgaan. Met minder publiek zou het evenement niet rendabel zijn. Een woordvoerder wilde donderdagavond nog niet zeggen of die harde eis nog steeds geldt. „We reageren niet voor het persmoment van het kabinet.” De opbouw van de tijdelijke tribunes naast het circuit is inmiddels zo goed als voltooid, zegt hij. „We werken nog aan de details.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Universiteiten en hogescholen mogen open zonder anderhalvemeterregel