Taliban veroveren na Kandahar nu ook Tarin Kowt in Uruzgan

Herat De Taliban hebben Kandahar en Herat ingenomen, de tweede en derde stad van Afghanistan. De Amerikaanse regering stuurt tijdelijk extra militairen om ambassadepersoneel te evacueren uit Kabul.
Afghaanse veiligheidstroepen nemen een positie in tijdens gevechten tegen de Taliban in de provincie Herat.
Afghaanse veiligheidstroepen nemen een positie in tijdens gevechten tegen de Taliban in de provincie Herat. Foto Hamed Sarfarazi/AP Photo

Herat, een stad met meer dan 600.000 inwoners, is verworden tot een spookstad. Na zware gevechten hebben de Taliban de stad donderdag veroverd. De meeste inwoners zijn gevlucht of schuilen in hun huis, zegt lokaal raadslid Ghulam Habib Hashimo tegen persbureau Reuters. Na Herat is ook de zuidelijk gelegen stad Kandahar in Afghanistan in de nacht van donderdag op vrijdag ingenomen door Talibanstrijders, gevolgd door Lashkar Gah. Dat melden internationale persbureaus donderdag. Kandahar is de tweede stad van het land, Herat de derde.

Persbureau AP meldt vrijdagochtend dat Tarin Kowt in Uruzgan ook is veroverd door de Taliban. Op die plek waren Nederlandse militairen met Kamp Holland gevestigd tijdens de missie in Afghanistan. Gevechten om Tarin Kowt waren al sinds donderdag gaande. Een Nederlandse oud-Uruzganveteraan deelde beelden op Twitter waaruit zou blijken dat de Afghaanse militairen zich hebben overgegeven.

Herat en Kandahar zijn de twee belangrijkste veroveringen van de Taliban sinds ze in mei een groot offensief begonnen na de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Kandahar is een belangrijk economisch knooppunt in Afghanistan. Het vliegveld is nog wel onder controle van de Afghaanse regering, dat was een belangrijke basis voor het Amerikaanse leger. Hoewel hoofdstad Kabul nog niet direct gevaar loopt, hebben de Taliban het land steeds meer onder controle. Kandahar is daarvoor een belangrijke sleutel. De Britse Defensieminister Ben Wallace zei vrijdag te vrezen dat Afghanistan op weg is naar een burgeroorlog. Hij vreest dat het land een broedplaats wordt voor terreurorganisatie Al-Qaida en daarmee een bedreiging wordt voor het Westen. Als dat gebeurt, dan zouden de Britten opnieuw militairen kunnen sturen.

Om Herat is twee weken gevochten. Afghaanse regeringstroepen hebben de stad uiteindelijk verlaten om verdere verwoesting te voorkomen. De Taliban zouden enkele tientallen militaire voertuigen, wapens en munitie in handen hebben gekregen. Eerder op de dag claimde de groepering ook al de verovering van Ghazni, een strategisch gelegen stad met een snelwegverbinding naar hoofdstad Kabul.

Militairen naar Afghanistan

Tienduizenden mensen zijn door het geweld in Afghanistan op de vlucht geslagen. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn sinds mei zeker 244.000 mensen hun huis ontvlucht in Afghanistan. Velen van hen zijn gevlucht naar Kabul, in de hoop daar veiligheid te vinden, meldt de BBC. Daar komen ze veelal op straat terecht of leven ze in geïmproviseerde kampen aan de rand van de hoofdstad. Kinderrechtenorganisatie Save The Children maakt zich zorgen om de 72.000 kinderen die volgens de organisatie naar Kabul zijn gevlucht met hun families. Er is weinig eten voor hen en er arriveren steeds meer vluchtelingen.

De Amerikaanse regering heeft donderdagavond bekendgemaakt uit voorzorg een deel van het Amerikaanse ambassadepersoneel te evacueren uit Kabul. Om de evacuatie veilig te laten verlopen stuurt het land tijdelijk extra militairen naar Afghanistan, heeft een woordvoerder van het Witte Huis bekendgemaakt. Het zou gaan om drieduizend militairen. Dat gebeurt op een moment dat nog in Afghanistan verblijvende Amerikaanse militairen zich klaarmaken voor de definitieve terugtrekking. Ook het VK stuurt militairen om het ambassadepersoneel veilig terug te laten keren. De Verenigde Staten hebben de Taliban gevraagd om de ambassade in Kabul te sparen, meldt The New York Times.

De Taliban hebben vrijdag in Herat de prominente krijgsheer Ismail Khan, een veteraan uit het verzet tegen de Sovjets, vastgezet, meldt persbureau AP. Hij had eerder deze maand honderden strijders gemobiliseerd om de Taliban het hoofd te beiden. Khan staat bekend als ‘de Leeuw van Herat’, hij vocht tegen de Sovjet-Unie in de jaren tachtig en voegde zich bij de Noordelijke Alliantie tegen de Taliban.