Laatste nieuws coronacrisis

‘F1 Zandvoort mag doorgaan, niet met volle tribunes’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is afgesloten

Dit blog is afgesloten. In dit blog hield NRC de ontwikkelingen rondom de coronacrisis bij. Lees meer in ons nieuwe blog.

‘F1 Zandvoort mag doorgaan, niet met volle tribunes’

De Formule 1-race in Zandvoort mag doorgaan, maar wel met deels lege tribunes. Dat melden de NOS en het AD donderdag op basis van bronnen rond het kabinet. De Grand Prix van Nederland, gepland voor 3 tot en met 5 september, valt in een andere categorie dan de meerdaagse muziekfestivals met overnachting die in elk geval tot eind deze maand verboden zijn.

Langs het circuit staan tribunes met ongeveer 90.000 plaatsen, waarvan tijdens het race-evenement - bij loslaten van de anderhalvemeterregel - twee derde gevuld mag zijn. Dat bepalen althans de huidige regels over publiek bij sportwedstrijden, die naar verwachting na 1 september niet zullen veranderen. Vrijdag geeft het kabinet een persconferentie over het coronabeleid na deze maand.

Lees ook: Zandvoort zal langer moeten wachten op Formule 1

Als voorwaarde voor een twee derde bezetting zonder anderhalvemeter geldt momenteel wel dat toeschouwers een vaccinatiebewijs of negatief testresultaat moeten laten zien. Bovendien zijn vaste zitplekken verplicht. Vermoedelijk zal dat op Zandvoort dus ook het geval zijn. Wat dit betekent voor de racefans die in Zandvoort kaartjes hadden voor in de heuvels naast het circuit, waar geen vaste zitplaatsen zijn, is onduidelijk. Het is ook nog onbekend hoe de beschikbare tribunestoeltjes verdeeld gaan worden onder de kaarthouders.

De organisatie van de Dutch Grand Prix heeft geregeld laten weten dat de race wat haar betreft alleen met volledig gevulde tribunes kan doorgaan. Met minder publiek zou het evenement niet rendabel zijn. Een woordvoerder wilde donderdagavond nog niet zeggen of die harde eis nog steeds geldt. „We reageren niet voor het persmoment van het kabinet.” De opbouw van de tijdelijke tribunes naast het circuit is inmiddels zo goed als voltooid, zegt hij. „We werken nog aan de details.”

Bouwvakkers werken aan een tijdelijke tribune langs het circuit van Zandvoort. Foto Remko de Waal/ANP

Universiteiten en hogescholen mogen open zonder anderhalvemeterregel

Universiteiten en hogescholen mogen in het nieuwe collegejaar de deuren weer openen zonder dat daarbij afstandsregels gelden voor de studenten. Zij hoeven dus geen 1,5 meter uit elkaar te blijven. Wel geldt een maximumaantal studenten dat de scholen mogen toelaten in de collegezalen. Dat gaat het demissionaire kabinet volgens ingewijden vrijdagavond bekendmaken op de persconferentie over het coronabeleid. Morgen overleggen de betrokken ministers nog over de versoepeling, waarna het kabinet definitief een knoop doorhakt.

De eerste hbo-opleidingen gaan vanaf 30 augustus van start; de universiteiten volgen een week later. Het ziet ernaar uit dat het kabinet gaat besluiten dat bij de colleges maximaal 75 tot 100 studenten aanwezig mogen zijn. Voor sommige studies levert dat geen problemen op, maar opleidingen met een forse studentenbezetting tijdens colleges staan door de beperking voor een logistieke uitdaging.

RTL Nieuws meldt dat het kabinet waarschijnlijk geen andere versoepelingen gaat aankondigen. De andere geldende maatregelen zullen daardoor tot half september van kracht zijn. Het Outbreak Management Team (OMT) acht andere versoepelingen nu nog te vroeg, omdat niet alle Nederlanders de kans hebben gehad zich tweemaal in te enten tegen het virus en het twee weken duurt voor het vaccin effectief werkt.

WHO-onderzoeker: laborant mogelijk toch bron van coronavirus

De Deense WHO-onderzoeker Peter Embarek beschouwt de theorie dat het coronavirus in of buiten een laboratorium via een vleermuis bij de mens is terechtgekomen als een „aannemelijke hypothese”. In een interview met de Deense televisiezender TV2 zegt hij donderdag dat de uitbraak in de Chinese stad Wuhan in het najaar van 2019 mogelijk is veroorzaakt door een onderzoeker tijdens veldwerk of in een laboratorium. Daarbij zou hij of zij de eerste zijn die besmet raakte met het virus dat afkomstig zou zijn van een vleermuis.

In maart achtte de WHO het „extreem onwaarschijnlijk” dat de bron van het virus een Chinees laboratorium was. Embarek zegt dat hij liever de typering „onwaarschijnlijk” had gezien. De WHO bekeek in het rapport vier verschillende scenario’s: directe overdracht vanaf een vleermuis, overdracht via een tussengastheer, introductie vanuit de voedselketen of vanuit een laboratoriumongeluk.

Embarek was de voorzitter van het WHO-expertteam dat in Wuhan de oorsprong van het virus onderzocht. Hij zegt nu dat hij directe besmetting in of rond het lab óók als onderdeel van het eerste scenario beschouwt, de directe overdracht van het virus. Hij beklemtoont dat het om een hypothese gaat en dat de WHO geen direct bewijs heeft dat de oorsprong van het coronavirus aantoont.

Lees ook: Waar het coronavirus vandaan komt is nog altijd een raadsel

De Deen stelt dat het „aannemelijk” is dat een laborant die met vleermuizen werkte, tijdens zijn veldwerk of onderzoek in een lab in contact is gekomen met het virus. In Wuhan zijn verschillende virologische laboratoria gevestigd. De Deen noemt het opvallend dat één van die laboratoria in 2019 is verhuisd. „Een verhuizing verstoort al dat werk”, aldus Embarek. Het zou volgens hem interessant zijn deze periode verder te onderzoeken.

Experts van de WHO waren in januari en februari in Wuhan om de oorsprong van het virus te onderzoeken. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans behoorde tot die delegatie. Bij dat onderzoek zijn weinig nieuwe feiten aan het licht gekomen, mede omdat de experts potentieel relevante informatiebronnen werden onthouden; zo kregen de onderzoekers geen toegang tot laboratoriumdagboeken.

Embarek was voorzitter van het WHO-expertteam dat in Wuhan de oorsprong van het virus onderzocht. Foto Cheng Min/
Xinhua News Agency

2.614 nieuwe positieve coronatests gemeld bij RIVM

Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2.614 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 484 meer dan een dag eerder, zo blijkt uit cijfers van het instituut.

Volgens het RIVM kampte GGD GHOR woensdag met een technische storing. De landelijke koepelorganisatie geeft dagelijks de besmettingscijfers door aan het RIVM. Of alle ontbrekende meldingen van woensdag zijn opgenomen in het cijfer van donderdag is niet bekend.

Daarnaast meldt het instituut het overlijden van zeven mensen aan de gevolgen van Covid-19, dat zijn er twee minder dan in het etmaal daarvoor. De personen overleden niet per se de afgelopen 24 uur; soms worden overlijdens van eerdere dagen pas later doorgegeven.

Opnieuw daling aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen liggen donderdagmiddag 649 coronapatiënten. Dat zijn er zeven minder dan een dag eerder, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Sinds maandag daalt de ziekenhuisbezetting.

Op de intensive care worden 210 coronapatiënten verzorgd, evenveel als een dag eerder. Op de reguliere verpleegafdelingen liggen 439 mensen als gevolg van het coronavirus.

Aangiften vanwege bedreiging en intimidatie bij GGD Groningen

Er is de afgelopen weken „meerdere keren” aangifte gedaan bij de politie vanwege bedreigingen, intimidatie en stalking bij test- en vaccinatielocaties in de regio van GGD Groningen. Dat meldt persbureau ANP donderdag na een gesprek met de woordvoerder. Om hoeveel aangiftes het precies gaat, kon de medewerker niet zeggen. Ook de politie wilde aan NRC niks kwijt over de aangiften.

Medewerkers en mensen die naar de locatie kwamen werden lastiggevallen, maar de precieze incidenten wilde de woordvoerder niet toelichten in verband met het onderzoek. Het aantal incidenten zou op één hand te tellen zijn. GGD Groningen zou aangifte hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de situatie veilig is voor iedereen, dus ook de medewerkers en de bezoekers van de locatie.

GGD Hollands Midden deed vorige week onderzoek naar Willem Engel nadat hij op Twitter een oproep had geplaatst om medewerkers van een vaccinatiebus te fotograferen en filmen. Medewerkers van het Zuid-Hollandse Lekkerkerk werden diezelfde dag nog benaderd door mensen met camera’s. De politie moest toen ingrijpen.

Volgens koepelorganisatie GGD-Ghor zijn er meer GGD-afdelingen die te maken hebben met intimidaties en bedreigingen. Naast Hollands-Midden zijn er ook gevallen bekend in Gelderland.

Beeld van de vaccinatielocatie in Groningen. Foto ANP/Hollandse Hoogte

Israël scherpt coronamaatregelen opnieuw aan

Het kabinet in Israël heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Deze gaan in de loop van volgende week in. Zo moeten winkels vanaf maandag weer een maximaal aantal klanten hanteren en moeten verschillende bedrijven vanaf woensdag een vaccinatiebewijs van bezoekers vragen. Dat melden lokale media op donderdag.

Het is een poging om het toenemende aantal besmettingen tegen te gaan in Israël, dat vanwege de snelle vaccinatiestrategie relatief snel uit de lockdown was. Sinds eind juni nemen de coronagevallen toe in het land. De mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes was de eerste maatregel die de overheid opnieuw invoerde. Dat was toen pas tien dagen afgeschaft.

De nieuwe maatregelen gelden voor iedereen boven de drie jaar. Kinderen onder de twaalf jaar, die niet gevaccineerd zijn, krijgen een gratis sneltest. Mensen die zelf besloten hebben geen vaccinatie te halen – en daardoor geen vaccinatiebewijs kunnen laten zien – moeten betalen voor hun test.

Mensen op de markt in Jeruzalem. Foto Hazem Bader/AFP

Isolatieplicht na contact met besmetting vervalt voor gevaccineerde Engelsen

Volledig gevaccineerde Engelsen hoeven na maandag niet meer in zelfisolatie te gaan als ze contact hebben gehad met iemand die is besmet met het coronavirus. In plaats daarvan moeten ze zich laten testen op het coronavirus, zo luidt het vanaf volgende week geldende advies in Engeland. Dat gaat gelden voor zowel volwassen als jongere Engelsen. Pas als zij wel positief testen op het coronavirus, moeten ze in quarantaine, zo heeft de regering woensdagavond volgens lokale media besloten.

Minister Sajid David bevestigde dat hij volledig gevaccineerden wil vrijwaren van de isolatieplicht, die wettelijk was vastgelegd. Volgens David stelt „het krijgen van twee doses” Britten in staat „de verloren vrijheden terug te eisen”. De Britse regering gaat een stuk soepeler coronaregime voeren; volledig gevaccineerde Engelsen jonger dan achttien jaar die in contact zijn geweest met iemand die besmet is, wordt niet verplicht om een test te ondergaan. Ook hoeven ze zich in afwachting van de uitslag niet af te zonderen.

Engelsen die kunnen aantonen dat ze omwille van gezondheidsredenen zich niet laten vaccineren, zijn ook vrijgesteld van de isolatieregels. Wel gaat het dringende advies gelden om een mondkapje te dragen in afgesloten ruimtes voor degene die in contact zijn geweest met iemand die besmet is. Ook werkt de regering aan het optuigen van speciale testruimtes op werkplekken, zodat bijvoorbeeld zorgmedewerkers zich kunnen laten testen in plaats van direct in quarantaine te gaan.

Daarmee reageert de Britse premier Boris Johnson op wat de ‘pingdemic’ is gaan heten. Omdat Britten - ongevaccineerd of volledig ingeënt - op hun telefoon een melding kregen van een contactmoment met iemand die besmet is, moesten zij verplicht in quarantaine. De druk op Johnson om dat beleid te versoepelen nam toe, doordat veel Britten vreesden dat de economie opnieuw stil kwam te staan. Zo zouden veel werknemers in de transportsector, de vuilnisophaaldienst en voedselbedrijven tien dagen in quarantaine moeten na de melding. Die plicht vervalt nu voor een testadvies.

De Britse terrassen zitten weer vol. Foto Henry Nicholls/Reuters

Vier Nederlandse provincies op de Europese coronakaart kleuren oranje

Op de Europese coronakaart zijn donderdag de vier Nederlandse provincies Zeeland, Groningen, Friesland en Drenthe oranje geworden in plaats van rood. Dit komt omdat het aantal positieve tests in deze regio’s voldoende zijn gedaald.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) past de coronakaart elke week aan. Daarbij kijkt de organisatie naar het aantal positieve tests in het land en het percentage positieve tests ten opzichte van het totaal aantal tests in de afgelopen twee weken.

De Nederlandse provincies stonden in de afgelopen maand op rood of donkerrood, de hoogste niveaus. Een donkerrode provincie betekent dat daar 500 op de 100.000 inwoners positief testten.

Verder zijn in Europa een aantal deelstaten in Duitsland van groen naar oranje gegaan. In Frankrijk gaan wat provincies in het noorden van het land van oranje naar rood, net als een provincie in het zuiden van Italië die eerder nog oranje was.

‘Plek voor honderd coronapatiënten op ic’s in normale situatie’

Er is plek voor slechts honderd coronapatiënten op de intensive cares als ziekenhuizen weer teruggaan naar ‘normaal’ en geen reguliere zorg meer afschalen. Dat zegt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) donderdag tegen NU.nl.

Normaal gesproken beschikt Nederland over 950 ic-bedden. Daarvan was gemiddeld, voor de coronacrisis, 70 procent bezet. 188 bedden moeten beschikbaar blijven voor acute hulp, zoals reanimatie of na een verkeersongeval. Dat betekent dat er daarnaast nog ongeveer honderd bedden over blijven – deze kunnen dan gebruikt worden voor coronapatiënten. Gommers kan geen inschatting maken hoeveel bedden nodig zijn wanneer alle coronamaatregelen worden losgelaten.

Er is te weinig ic-personeel om het aantal bedden op te schroeven, zegt Gommers tegen de nieuwssite. Als er wel extra bedden nodig zijn, wordt daarvoor gezorgd door personeel van bijvoorbeeld operatiekamers of verpleegafdelingen te laten bijspringen of door één ic-verpleegkundige verantwoordelijk te maken voor meer patiënten dan normaal. Een structurele oplossing is dat niet, volgens hem. Studenten die aan de opleiding verpleegkunde beginnen, moeten nog een ic-opleiding volgen. „Voor we over die mensen kunnen beschikken, zijn we vijf tot zes jaar verder.”

Nieuw-Zeeland houdt de grenzen voorlopig dicht

De grenzen van Nieuw-Zeeland blijven voorlopig hermetisch gesloten. Premier Jacinda Ardern kondigde donderdag aan dat zij van plan is de coronamaatregelen aan de grens voor onbepaalde tijd te laten gelden. Zij gaf toelichting op een langverwacht versoepelingsplan voor het land. Wat Ardern betreft blijft een vorm van controle op Covid-19 nodig voor aankomst bij Nieuw-Zeeland.

„Net als na 9/11 [de aanslag op de Amerikaanse Twin Towers in 2001] zal de grens nooit meer hetzelfde zijn na Covid. (…) Maar dat betekent niet dat we ons niet aan verandering kunnen aanpassen op een manier die uiteindelijk weer als ‘normaal’ aanvoelt”, stelde zij.

Al sinds het begin van de coronacrisis kunnen alleen Nieuw-Zeelanders huiswaarts keren, en moeten zij direct na aankomst in het land veertien dagen in quarantaine in een hotel. Een eerder geopende reisbubbel met Australië is vanwege meerdere Delta-uitbraken in het buurland alweer opgeschort. De regering overweegt vanaf het eerste kwartaal van 2022 gevaccineerde reizigers uit landen met lage besmettingscijfers toe te staan te komen, zonder quarantaineverplichting. Voor bezoekers met een gemiddeld risico zou een vorm van zelfisolatie of een korter verblijf in een quarantainehotel gelden.

Arderns besluit neemt een recent adviesrapport van experts in acht, waarin wordt aangeraden terughoudend te zijn met versoepelingen. Volgens haar kan Nieuw-Zeeland zich nog altijd het beste richten op methoden om het virus buiten de deur te houden en onderwijl de eigen economie te blijven steunen. In het land zelf gelden amper beperkingen. Door een strenge lockdown aan het begin van de pandemie zijn er in het land slechts 26 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Pas 17 procent van de 5 miljoen inwoners is volledig gevaccineerd, maar premier Ardern maakte donderdag ook bekend dat alle inwoners vanaf 1 september een afspraak kunnen maken voor een vaccinatie.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC het nieuws over het coronavirus in Nederland en het buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag 11 augustus.

  • Twee parlementariërs van Forum voor Democratie, Gideon van Meijeren en Simone Kerseboom, weigeren voor de nieuwe integriteitscommissie van de Tweede Kamer te verschijnen. Daar moeten ze zich verantwoorden omdat ze zich niet aan de coronaregels in het parlement hebben gehouden. Van Meijeren en Kerseboom zijn echter niet van plan te gaan.
  • Zeven van de vijfentwintig Nederlandse veiligheidsregio’s hebben momenteel het risiconiveau ‘zeer ernstig’. Dat is een halvering ten opzichte van vorige week, toen veertien regio’s op die manier werden geclassificeerd.
  • Door een technische storing zijn er woensdagmiddag minder positieve tests bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geregistreerd dan er daadwerkelijk zijn vastgesteld.

Lees hier het hele blog van 11 augustus terug