Betaald voetbal

Onderzoek: racisme wordt door deel voetballers als taboe ervaren

Een vijfde van de voetballers in de Eredivisie en de Eerste Divisie ervaart een taboe op het onderwerp racisme. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het onderzoeksbureau Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar racisme en discriminatie in het betaald voetbal bij de mannen. De vragenlijst werd ingevuld door 118 van de 1.044 spelers. Hoewel jonge spelers en voetballers met een migratieachtergrond licht oververtegenwoordigd zijn in de peiling, is het onderzoek volgens onderzoeker Rens Cremers representatief. Van de respondenten zegt 40 procent dat racisme regelmatig voorkomt in het betaald voetbal, 14 procent heeft zelf te maken gehad met discriminatie. Bijna alle ondervraagde voetballers vinden het belangrijk dat racisme in het betaald voetbal bespreekbaar wordt gemaakt. (NRC)