Zouten, die bonen

Janneke maakt in De zomer staat in het teken van inmaken. Deze keer: snijbonen in het zout.

In deze serie waarin we de zomer proberen te vangen in pot en fles gaf ik u tot nu toe een recept voor groentepickles, bessensap en twee soorten jam. Vandaag wil ik een recept delen uit een boek dat vorig jaar verscheen en werd geschreven door Jonah Freud en Noni Kooiman: Inmaken. Ik ben erg enthousiast over dit boek vanwege de uiterst heldere opzet en opmaak, het volkomen gebrek aan geneuzel en natuurlijk vanwege de schat aan recepten die het bevat. Het is daarmee een tijdloos naslagwerk geworden, een boek waar je jaar in jaar uit plezier van kunt hebben.

Ik heb een recept voor gezouten snijbonen uitgekozen. Wie een groentetuin bezit, weet dat bonen altijd allemaal tegelijk plukklaar zijn, en dit is een leuk alternatief voor blancheren en invriezen. In het noorden van Nederland, maar ook in Brabant gaan zulke zoute bonen in de stamppot. Wanneer daar ook nog witte bonen aan toe worden gevoegd, heet het gerecht blote billetjes in het gras, omdat – met een beetje fantasie – die witte bonen als blote kinderbipsjes tussen het groen van de snijbonen liggen. Voor het gebruik moeten de bonen goed worden gespoeld in een vergiet, zodat het meeste zout eraf gaat.

Snijbonen in het zout

1 kilo snijbonen;
300 – 400g grof zeezout

Verder nodig:

grote glazen of aardewerken pot;
stukje kaasdoek;
houten plankje;
steen of ander gewicht

Haal de puntjes van de snijbonen en verwijder eventuele draden. Haal de snijbonen door een snijbonenmolen of snijd ze met een scherp mesje in fijne reepjes.

Strooi onder in de pot een laagje zeezout. Leg hierop een laagje snijbonen. Dan weer een laag zeezout, dan weer snijbonen. Vul op deze manier de pot tot hij vol zit. Druk de snijbonen steeds heel goed aan, bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel.

Giet, als de pot helemaal vol is, zoveel gekookt en weer afgekoeld water erbij dat de snijbonen net onderstaan.

Dek de bonen af met een doekje, of een stukje plasticfolie, leg daar een plankje op met een gewicht (bijvoorbeeld een steen).

Zet de bonen minimaal 3 weken op een koele, donkere plek. Zolang de bonen onder het vocht staan, zijn ze heel lang houdbaar.